HU's catwalk

Ot over zijn kledingstijl: ‘Je vindt elkaar in elkaars weirdness’

Foto: Kees Rutten

Waarom draag je wat je draagt? In HU’s Catwalk vraagt Trajectum studenten het hemd van het lijf over hun stijl, kleding en het belang van uiterlijk. Deze keer betreedt Ot (24) de catwalk. De HU’er is net afgestudeerd als docent Geschiedenis.

Wat heb je aan?
‘Een groen jasje van mijn opa. Daaronder een longsleeve van de Doom metalband Conan. Ik heb ze één keer live gezien, dat het voelde alsof mijn gezicht smolt. Op mijn shirt zie je een ridder op een slak, gebaseerd op het nummer Battle in the Swamp. Er zijn veel nummers over gevechten, maar zelden over gevechten in moerassen. Je hoort terug hoe moeilijk een gevecht in een moeras zou zijn. Ik hou van fantasy en geschiedenis. Een combinatie hiervan vertaalt Conan in harde muziek.

Tekst loopt door onder de video.


Verder draag ik Dr. Martens. Ik heb maat 48 en veel legerkisten kapot gelopen. Nu wil ik een beetje fatsoenlijk voor de klas staan. Ik geef Burgerschap aan leerlingen op een ROC in Amsterdam. Wel stroop ik vaak mijn broekspijpen op: een subtiele punkachtige touch.’

Foto: Kees Rutten

Hoe omschrijf je jouw stijl?
‘Mijn stijl alternatief noemen, vind ik te cheezy. Het is representatief, met een knipoog. Geen veiligheidsspelden, wel een gouden oorbel. Ik nam de oorbel en dacht – net als George Michael met zijn oversized kruisoorbel- dat is toch geweldig? Zo ervaar ik de wereld soms: als een grapje, er mag lekker gekeet worden. Je zou het kunnen vergelijken met absurdisme en met de hilariteit omtrent pogingen die we doen om de wereld kleur te geven. Mensen met een hele specifieke kledingstijl bijvoorbeeld. Of Jeff Bezos die een mega hoeveelheid geld heeft en op een voetstuk wordt geplaatst.’

Heb je stijliconen?
‘Ik ben net als het Nintendokarakter Kirby. Die eet diertjes op en neemt een gedeelte van het DNA over. Mijn mattie houdt van techno en heeft een oorbel. Zo ben ik op het idee voor mijn oorbel gekomen. Tijdens mijn studie bewoonde ik twee jaar een gekraakt pand aan de Archimedeslaan, samen met vierhonderd andere studenten. Met hen luisterde ik muziek en bekeek ik kunst en films. Zodoende verbeedde ik mijn smaak en dat zag je ook terug in hoe ik me kleedde. Mijn huisgenoten hebben mij ook geïnspireerd om Dr. Martens en skinny jeans te dragen.’

‘Het zag er niet uit, maar ik vond het leuk.’

Ben je in je leven van stijl veranderd?
‘Toen ik twaalf was kocht mijn moeder gewoon spul van de H&M en de Sissy Boy. Op mijn zestiende kocht ik mijn eerste bandshirt en dat voelde echt als volledige onafhankelijkheid. Ik kwam erachter dat ik mijn eigen stijl kan bepalen. Het shirt was van de Finse band Ensiferum. Zij maken Viking Metal. Daaronder droeg ik een donkerblauwe cargobroek van Sissy Boy. Het zag er niet uit, maar ik vond het leuk. De jaren daarop ontdekte ik steeds meer mijn eigen stijl. Ik verzamelde badges die ik op mijn jas zette en ik bezocht concerten en festivals. In 2018 ben ik naar Obscene Extreme geweest. Daar ging ik vijf dagen van God los op hardcore punk, grindcore en death metal. Er is een filmpje waarbij ik in de pit sta en iedere keer het podium op en af spring. Niet te doen.’

Op deze video zie je Ot rondrennen. (Tekst loopt door onder de video).

(Ot is in minuut 16:50 prominent in beeld)

Maak je zelf ook muziek?
‘Ik ben sinds begin dit jaar de vocalist voor de punkband Sword Breaker met als thema de boerenopstanden uit de Middeleeuwen, dus alsof punk bedacht is in de middeleeuwen. De muziek is vergelijkbaar met de Sex Pistols, maar wel harder. Als we optreden dragen we maliënkolders. Hemden gemaakt van aan elkaar gerijgde stalen of loden ringen. We dragen die kledij en nemen onszelf niet te serieus. Als frontman mag ik het publiek opjutten om pits te creëren.’

Foto: Kees Rutten

Wat trekt jou aan heavy muziek?
‘Feesten is goed voor je. Op concerten ben ik samen met mensen die houden van dezelfde muziek. Dat verbindt. En moshen (tijdens een hardrock-, punk-, of metalconcert in de pit wild tegen elkaar aan beuken, red.) heeft iets magisch. Ik heb ADD en heb daarbij standaard een soort van tekort aan dopamine. Dus hoe meer prikkels, hoe beter. Daar zijn metalconcerten of -festivals perfect voor. Ik heb het idee dat alternatieve mensen vaker neurodivergent (mensen met ADD, ADHD, autisme, oid., red.) zijn. Zij denken anders en ervaren dingen anders. Dat zie ik ook in de metalscene. Blijkbaar slaat dat aan op wat die muziek is, maar ook op de thematiek en verhalen van die bands. Veel bands die ik volg zingen over geschiedkundige thema’s.’

Wat vind jij interessant aan geschiedenis?
‘Ik ben dol op de middeleeuwen. Het was een intense pure tijd waarin men in een gemeenschap woonde. Familie speelde een grote rol. Veel mensen hebben een donker beeld van de middeleeuwen, maar ik vind dat het tijdperk ook iets moois heeft. Het is eigenlijk een zooitje en dat heeft zo zijn eigen finesse. Al wil ik het ook niet verheerlijken. Ik ga er een master in doen op de Radboud Universiteit en ben er ook in mijn vrije tijd mee bezig. Niet alleen met muziek maar ook met games als Total war: Attila of boeken over historische gebeurtenissen.’

Danse Macabre

Welke tatoeages heb je?
‘Op mijn linkerarm staat de mythische vogel van Hongarije, Turul. Dit staat symbool voor het stichten van Hongarije en ik heb hem laten zetten in Budapest. Een mooie souvenir, maar jammer dat het land zo extreem aan het worden is.
Op mijn arm heb ik ook een schedel die op een trommel slaat, ofwel de Danse Macabre. Tijdens de 13e eeuw werd veel kunst gemaakt over de epidemie door de pestbacterie. Dat deden mensen misschien als acceptatieproces, of om het te normaliseren. Ik vind het een vette tatoeage. Er zit geen diep verhaal achter, maar als iemand ernaar vraagt zeg ik: “Ongeacht afkomst, kennis of wat dan ook is iedereen in de dood gelijk. Iedereen is sterfelijk.”‘

‘Als iemand het kent, raak je snel aan de praat.’

Krijg je wel eens reacties op je uiterlijk?
‘Ik krijg alleen positieve reacties. Mensen die niet weten wat op mijn shirt staat zeggen wel eens: “Leuk shirt”. De bandshirts die ik draag zijn niet van de bekendste bands. Dus als iemand het kent, dan raak je snel aan de praat, omdat de desbetreffende persoon ook kennis heeft van die specifieke band of stroming. Je vindt elkaar in elkaars weirdness. Maar ik kan wel met iedereen viben, dus het is niet alleen metal waar het bij mij om draait. Totaal niet zelfs. Iedereen is tof zoals hij of zij is, zolang ze er zelf ook achter staan.

Foto: Kees Rutten

Ben je onzeker over je uiterlijk?
‘Met schoenmaat 48 en een lengte van 198 voel ik mij echt een oger. Een trol, je kan mij niet missen. Maar ik vind het heel vet. Ik probeer er wel op te letten dat ik niet veel aankom. Door de boulderen en te fietsen. En als docent loop ik ook veel rond tijdens mijn werkdag.’

Heb je nog een life-hack?
‘Ga actiever zoeken naar vette muziek en luister niet alleen wat je voorgeschoteld krijg op de radio. Educate yourself!’