Padualaan is net een ‘sloppenwijk’

Studenten laten veel plastic, papier en andere rommel op het gazon slingeren.

Met de start van het nieuwe studiejaar stroomt De Uithof weer vol met studenten. Dagelijks reizen ongeveer 50.000 studenten op en af naar colleges en is het rumoer wedergekeerd. Met alle gevolgen van dien.

Zolang de zomer nog aanhoudt, genieten de meeste studenten van hun lunch buiten in de zon. Ze laten vervolgens veel plastic, papier en andere rommel op het gazon slingeren. Tobias Dansen, werkzaam bij het UMC, ergert zich daar aan. In een mail aan het college van bestuur van de HU (en cc aan Trajectum) noemt hij de troep op de Padualaan ‘een zwijnenstal, het lijkt wel of je een sloppenwijk binnen rijdt.’

Ook veel studenten zeggen zich te ergeren aan het afval. Maar Mariëlle van der Weijden (21) was het vuil nog niet opgevallen. Ze geeft toe dat ze af en toe vergeet om iets weg te gooien, ‘dat is onbewust.’

Naast Kerensa Boonstra (20) ligt een leeg blikje cola, maar ‘dat gooi ik straks weg als ik weer naar binnen ga. Er zijn hier zoveel prullenbakken, dus het is een kleine moeite.’

De meeste studenten maken veelvuldig gebruik van de extra containers, die zijn buitengezet. Slechts een enkeling trekt zich er niks van aan.

Volg ons op Instagram
Reageer!
Reageer!
Deel via...
 

2 reacties

Het is niet meer mogelijk om te reageren

 1. Veel mensen zijn ‘onbewust onbekwaam’omdat ze niet zien dat het een probleem is.Door mensen te betrekken en te leren zien worden ze automatisch meer bewust.

  In het programma Eco-Schools (www.eco-schools.org en http://www.eco-schools.nl) dat wereldwijd op 45.000 scholen, vervolgopleidingen en universiteiten wordt toegepast zie je dat leerlingen en studenten gaan voor ‘student led change’. Zij zorgen voor een verandering die docenten en management niet voor mogelijk achten. Ik zeg Universiteit Utrecht: pak de handschoen (en het zwerfvuil) op.

  Hak van Nispen
  coöridnator Eco-Schools Nederland

 2. Laten we er nou niet omheen draaien met “onbewust onbekwaam”, en
  dat men niet ziet dat het een probleem is….
  Het heeft met opvoeding te maken en innerlijke verandering !!
  Het zwerfvuil van je afgooien is gewoon hufterig gedrag en moet nu eens flink aangepakt worden !!! Geef studenten een prikstok en laat ze hun zooi opruimen!! Stop met alcohol op de Universiteit !! Soms lijkt het of er enkel maar gefeest en gezopen wordt…
  Het gevolg is kapotte flessen op straat, meubilair gesloopt etc etc. Het bewijst maar weer dat zij niet tegen alcohol kunnen..dus stoppen hiermee. Dan nog maar niet te spreken over het feit dat de sloten worden gebruikt als dumpplek voor allerlei meubilair.
  Het is gewoon om te janken als je ziet wat er in de sloot langs een studentenflat ligt. Ik heb geen enkel respect meer voor deze lieden en ik vind het een goede indicator voor de toestand van de maatschappij waar we momenteel in verkeren “vrijheid blijheid”en alles moet maar kunnen…. Zeer triest dat deze lieden straks nederland moeten gaan besturen. Ze zitten vol met blah, blah blah, maar hun omgeving schoonhouden dat kunnen ze niet.
  UNIVERSITEIT, wanneer gaan jullie dit probleem nu eens echt aanpakken ??