De medezeggenschapsverkiezingen aan de HU blijven gewoon bestaan. Het bericht over de afschaffing ervan? Een 1-aprilgrap. De stunt zorgde voor opschudding, zelfs in de lokale politiek.
Wie zat achter deze streek? Hij werd bedacht door leden van de campagne-commissies van de HSR en Team Advisering over Medezeggenschap (TAM). Trajectum zat in het complot en ook de Hogeschoolraad (HSR) was op de hoogte. HSR-lid Teun van Ipenburg stond aan de wieg van het idee.
Verwarring, verontwaardiging en boosheid: de reacties lieten niet lang op zich wachten, in de mailbox en op sociale media. ‘In deze tijd van afbrokkelde democratie overal in de wereld zouden we onze interne democratie moeten koesteren. Of: ‘Tjonge tjonge, degenen die wel stemmen worden aan de kant gezet!’ En veel: ‘Ik vind dit echt niet kunnen’ en ‘Dit kan niet waar zijn!’ Ook de Utrechtse tak van politieke partij D66 overwoog een officiële reactie, tot iemand hen erop attendeerde dat het een grap was (hoorden we uit betrouwbare bron). En zelfs vanuit het ministerie van Onderwijs kreeg de HSR vragen hoe het zat.
Waarom deze poets? De initiatiefnemers wilden directeuren, werknemers en studenten wakker schudden en de lage opkomst van de verkiezingen aankaarten. ‘Als niemand meer stemt, wordt het immers onmogelijk om de medezeggenschapscultuur aan de HU in stand te houden.’ Dan wordt die, zoals Teun van Ipenburg gekscherend zei, ‘een toneelstuk’.
‘Ik heb de grap zo vaak uitgelegd dat ik er bijna zelf in ging geloven.’ HSR-lid Van Ipenburg kijkt tevreden terug op de actie. ‘Ik kreeg weerklank van mensen die nog nooit hadden gestemd.’ Het doel is bereikt, vindt hij. ‘Maar de echte uitdaging blijft: studenten ervan overtuigen om daadwerkelijk naar de stembus te gaan.’