Interview

Pascal Kerpel is HU-student én bekende tiktokker

Foto: Scooperz

Hij heeft meer dan 230 duizend volgers en miljoenen views op TikTok. Pascal Kerpel (20) is populair door zijn video’s waarin hij bekende mensen opzoekt. Van Willem Alexander tot Ed Sheeran: de eerstejaarsstudent weet ze allemaal te vinden.

‘Vind Rico Verhoeven. Oké, gaan we doen. Ik heb zijn sportschema bijgehouden en als het goed is komt hij hier straks aan bij de sportschool. Daar gaan we.’ Tijdens het volgende shot staat hij naast de bekende bokser. ‘Dames en heren. Rico Verhoeven.’ De video is 1.2 miljoen keer bekeken. Enzo Knol, Lil Nas X, Usain Bolt, Mart Hoogkamer, Tim Hofman, Famke Louise: hij heeft honderden video’s gemaakt op verzoek van zijn volgers.

Tekst gaat door onder de video.

@pascalkerpel Reply to @sophie_liefde Ik voelde me heel klein naast hem🥲 #ricoverhoeven #okegaanwedoen #bner #opdracht ♬ original sound – Pascal

‘Eigenlijk wilde ik niet op TikTok, omdat er vooral dansvideo’s op stonden. Maar tijdens de lockdown in 2020 maakte ik toch een account. Uit verveling’, vertelt Pascal. Hij playbackte een sketch van een scène uit het satirische programma Clickbait. Die werd achthonderdduizend keer bekeken. Er volgden meer video’s.

Daarna ontplofte het een beetje…

‘Toen ik Roel van Velzen zag langslopen in Rotterdam, kwam ik op het idee voor een video. Ik deed net alsof ik hem ging zoeken en hem daarna ineens vond.’ Die video werd een half miljoen keer bekeken en ik kreeg honderden opdrachten, die kijkers onder de video plaatsen.’

‘Vind Chantal Janzen’, ‘vind Britt Dekker’, ‘vind Tygo Gernandt’. Een leuke uitdaging, dacht Pascal, en hij maakte steeds meer video’s. ‘Daarna ontplofte het een beetje.’

12 uur wachten voor Ed Sheeran

Hij heeft inmiddels honderden video’s gemaakt en rijdt met zijn auto het hele land door. Vooraf doet hij altijd research. ‘Het lijkt een beetje op stalken, maar dat is het niet. Ik zoek ze alleen op in openbare ruimtes. Op social media kan ik vaak vinden waar mensen sporten, op vakantie gaan of optreden.

Volgers zien het als een challenge om mij bekende mensen te laten zoeken. Iets waarvan ze denken: dit gaat hem nooit lukken. Ed Sheeran bijvoorbeeld. Maar ook die is me gelukt. Ik ging weg om 14.00 uur en kwam ‘s nachts om 2.00 uur thuis. Hij werd geïnterviewd door Qmusic dus checkte ik waar die studio was. Ik wachtte hem op bij een achteringang, maar ik stond te ver weg. In mijn andere video’s sta ik echt naast de bekende mensen. Die avond had hij een interview bij Jinek, dus daar heb ik uren staan wachten voor poging twee. Samen met allemaal fans. Het was donker en druk, maar toen stond hij ineens dichtbij. De video is 1.3 miljoen keer bekeken.’

Tekst gaat door onder de video.

@pascalkerpel Reply to @thijmendekoeijer duurde 12uur, maar t is gelukt😌😜 #nederlands #dutch #edsheeran #okegaanwedoen ♬ original sound – Pascal

Geld verdienen

De student uit Puttershoek heeft sinds een jaar een eigen management die zijn samenwerkingen regelt. Met views en likes verdient hij geen geld, met samenwerkingen wel. De afgelopen maanden maakte hij video’s voor ANWB waarin hij mensen op straat vragen stelde. ‘Weet jij waar de letters ANWB voor staan?’

Wat Pascal verdient met zijn video’s? ‘Ik wil geen bedragen noemen, dat vind ik niet netjes. Het verschilt per maand. Maar laat ik het zo zeggen: het is mijn bijbaantje, maar ik word er niet rijk van. Met een gemiddelde fulltime baan verdien je meer.’

‘Spijbelen’ voor Usain Bolt

Foto: Scooperz

Zijn eerste jaar Journalistiek doet hij nu voor de tweede keer. ‘Ik was vorig jaar zoveel met TikTok bezig, dat ik maar half mijn lessen volgde. Toen Usain Bolt in Nederland was, skipte ik een les om een video met hem te maken. In principe mocht ik overgaan – door corona was het bindend studieadvies soepel-, maar het leek me beter om dit jaar nog een keer te doen, zodat ik het rustig en netjes kan afronden.’

Aan TikTok besteedt hij gemiddeld twee dagen per week. Of hij nog doorgaat met de serie waarin hij bekende mensen zoekt? ‘Heel veel mensen zijn al voorbij gekomen, dus straks blijft er niemand over. Ik denk dat het leuke er ooit vanaf zal gaan. Daarom ben ik ook andere content aan het maken. Straatinterviews bijvoorbeeld. Onwijs leuk om te doen, maar wel veel werk. Een hele middag filmen voor tientallen seconden. Alleen het grappigste kies ik uit.’

Ook die video’s scoren goed, met deze als uitschieter. 2,7 miljoen keer bekeken:

Tekst gaat door onder de video.

@pascalkerpel Welke landen met een g ken jij?👀 #okegaanwedoen #pascalsstraatpraat #straatinterview #interview ♬ original sound – Pascal


Fans

Uit zijn TikTok-statistieken blijkt dat 64% van zijn volgers tussen de 18 en 24 is. ‘Gisteren werd ik op Utrecht Centraal aangesproken door een jongen van rond de twintig. “Hey, jij bent toch die jongen van TikTok? Onwijs leuke video’s, ga zo door”, zei hij. Daar moest ik om glimlachen.’ Zijn klasgenoten van de opleiding Journalistiek weten dat hij tiktokker is, maar hij praat er niet over. ‘Ik word herkend op straat, maar niet iedereen spreekt me aan. Soms zie ik dat mensen mij onopvallend proberen op te zoeken op hun telefoon, maar dat valt dan juist op.’ Hij wordt het vaakst aangesproken door kinderen tussen de 10 en 15 jaar. ‘Niet per se mijn doelgroep, maar zij hebben de leeftijd dat ze mij eerder aanspreken denk ik. Ze vragen om een foto of willen een praatje maken.’

Tiktok en Journalistiek

Door TikTok heeft hij ontdekt dat hij het leuk vindt om te presenteren. ‘Ik zou wel verslaggever of presentator willen worden.’ Wil hij later TikTok combineren met de journalistiek, het vak waarvoor hij studeert? ‘Ik denk dat TikTok steeds meer een journalistiek platform wordt. NOS Stories plaats daar bijvoorbeeld ook video’s. Maar echt diep inhoudelijk worden blijft lastig, omdat de video’s maximaal drie minuten mogen zijn. Daarvoor is YouTube een beter platform.’