Zijn de kleurige Pokémon alleen voor kinderen? Niks daarvan! De nieuwe app Pokémon GO is officieel nog niet uit in Europa, maar houdt de gemoederen van universiteiten en hogescholen nu al bezig.
Pokémon (meervoud: Pokémon), de getekende beestjes die enkele jaren geleden een rage veroorzaakten onder jonge kinderen, zijn terug. Dit keer in de vorm van een app op je telefoon, waarmee je als trainer door de straten van je eigen stad rent, loslopende Pokémon kunt vangen en ermee kunt vechten tegen andere trainers. Het spel zal pas binnen enkele dagen uitkomen in Nederland, maar is via een omweg te downloaden en nu al immens populair.
Hoewel de wezens alleen via het scherm te zien zijn, blijken ze zich overal thuis te voelen. Zoals in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, waar een zieke Pokémon zich schuilhoudt. ‘Wij zullen goed voor hem zorgen’, twittert het ziekenhuis. ‘We stellen het op prijs als je ’m niet bezoekt.’ Een woordvoerder zei tegen AT5 al groepjes mensen in de kelder aangetroffen te hebben, waar je niet mag komen. De beveiliging is nu extra alert. ‘Je wilt niet dat mensen dadelijk kamers van zieke mensen binnengaan, op zoek naar een Pokémon.’
In de universiteitsbibliotheek in Leiden zit de zeldzame Professor Bear op zijn gemak tussen de boeken te wachten tot hij gevangen kan worden. De universiteit vindt het wel leuk en attendeert haar studenten erop via Instagram. En de vijver bij de Technische Universiteit Eindhoven blijkt eigenlijk een arena te zijn. Rondom de gebouwen op de campus zwerven dus flink wat spelers rond, op zoek naar de zeldzaamste Pokémon voor hun collectie. Ook bij Avans Hogeschool zijn de virtuele beestjes te vinden, maar de woordvoerder voorziet nog geen problemen.
Ook buiten universiteiten en ziekenhuizen zorgt de hype voor opmerkelijke situaties. In Albergen besloot Café Morshuis maatregelen te nemen. ‘Het is verboden Pokémon te vangen op het terras’, staat er in felrode letters op een A4-tje. Ook in de rest van de wereld klinken klachten: vastgelijmd zitten aan je scherm heeft volgens de New York Times al voor veel ongelukken gezorgd.