Bij de les

Professionele vakantieliefde

Medewerkers van De Docentenacademie voor effectief onderwijs geven tips voor beter lesgeven. Ditmaal Saskia van Laar, over hoe je omgaat met lastige studenten.

Het is pas dag 2 van een prachtige wandelreis door Andalusië, wanneer ik een vlaag van irritatie voel opkomen. Eén van mijn deelnemers klaagt steen en been over het feit dat hij geen éénpersoonskamer heeft, ook al wist hij dit van tevoren en is hij hiermee akkoord gegaan. Natuurlijk toon ik begrip en vertel hem dat ik snap dat het vervelend is om een kamer te moeten delen. Ik leg hem ook uit dat het hotel helaas niet meer kamers heeft.

Hij blijft er alleen over doorgaan in de groep, terwijl we tussen de overweldigende bloemenpracht van een alpenweide staan! Ik deins voor hem terug, keer mijn rug naar hem toe en probeer hem te negeren. Dan schiet mij opeens de term ´professionele liefde´ weer te binnen. Als professional is het de kunst om van al je deelnemers te ´houden´. Ik moet dus niet van hem weg, maar er juist op af. Werk aan de winkel!

Herken je het dat niet alle studenten je na aan het hart liggen? Dat je je aan sommige studenten ergert? En dat je de neiging hebt om je te richten op die studenten met wie het contact soepel loopt en studenten te mijden die je lastig vindt?

Als professional is het belangrijk dat je goed contact met al je studenten opbouwt. Immers, een goed contact biedt de beste basis voor leren. Juist omdat het bij de meeste studenten vanzelf gaat, richt je je vooral op die studenten bij wie het contact wat stroever loopt. Ook zij vallen onder jouw hoede en ook zij hebben behoefte aan veiligheid.

Het effect bij mij was dat degenen voor wie ik het meeste moeite heb gedaan, mij het dierbaarst zijn geworden. Na een uurtje samen oplopen heb ik voor deze wandelende deelnemer bijvoorbeeld zoveel meer begrip gekregen. Hetzelfde gold voor de studente, die ik veel positieve aandacht gaf en zo is gaan bloeien in de klas.

Professionele liefde kun je trainen. Hoe? Als je deze zomer op de camping staat en je ergert je wild aan je buurman of aan het gezin naast je. Ga eropaf, drink een glas wijn, speel een spelletje, hoor wat ze bezighoudt. Wedden dat het werkt?

Wij horen graag jouw resultaat na de vakantie!

Saskia van Laar is zowel mede-eigenaar van De Docentenacademie als reisleidster. Voor SNP Natuurreizen, Sawadee en Koning Aap begeleid zij zowel wandelreizen door Europa als rondreizen over de hele wereld.