Nieuws

PWC: ‘Geen misstanden aan de HU’

Accountantskantoor Price Waterhouse Coopers (PWC) heeft geen bewijzen gevonden voor vermeende misstanden van onder meer zelfverrijking en belangenverstrengeling binnen de HU. Dat blijkt uit onderzoek van de accountant binnen de organisatie.

Het college van bestuur verzocht PWC Forensic in het voorjaar onderzoek te doen, na diverse signalen van medewerkers -al dan niet anoniem- over onrechtmatigheden in de organisatie en de publicatie over de ‘pakkenmannen’ in NRC begin april. Deze signalen gingen onder andere over het declaratiegedrag van externen, over 32 uur werken en 40 uur declareren, de hoogte van het uurtarief, buitensporige kosten van heidagen van organisatiebureau Bright & Company en over de eis om 5 procent van de medewerkers op een een afdeling onvoldoende te beoordelen.

De PWC-accountants baseerden zich in hun onderzoek op eerder onderzoek van de afdeling Corporate Control, ze hielden interviews met een aantal melders van gesignaleerde misstanden en spitten de administratie door.

Van een vaste medewerker en één niet in loondienst (PNIL) werd ook de privé-administratie volledig doorgelicht.

Uit het onderzoek blijkt dat de aantijgingen ongegrond zijn. Zo is er bijvoorbeeld geen sprake van belangenverstrengeling, waarbij een externe via zijn netwerk anderen binnenhaalde. Ook bleven de kosten van de heidagen binnen het ‘redelijke’ gemiddelde van 138 euro per deelnemer. In 2015 kregen 198 medewerkers een gratificatie, waarvan 36 bij HU Diensten. De gemiddelde gratificatie kwam uit op 1285 euro bruto.  Ook de 5 procent onvoldoende beoordelingen werd niet als standaard aangemerkt.

Collegevoorzitter Jan Bogerd is niet verrast door de uitkomsten. ‘Het bevestigt de conclusies van eerder onderzoek dat we hebben laten doen. We hebben er alles aan gedaan om vermeende onregelmatigheden boven tafel te krijgen en hiermee is het afgerond.’