Achtergrond

Coronapas laten zien vóór het uitgaan. ‘Ik zat op het terras in de stromende regen’

Foto: iStock

Niet naar het toilet

In Het 7de zitten Annabelle en Merelop een bank aan een cappuccino. Annabel: ‘ Ik vind het goed, die regel. Maar het is even wennen. Vorig weekend zat ik nog in Café Otje. Daar was iedereen gevaccineerd en had iedereen een QR-code. Wel gek, als ik het nu zo bedenk. Ik stond er toen niet bij stil.’

Merel: ‘Ja maar zo gek is dat niet. Zeker hier op Padualaan 107 is iedereen gevaccineerd. Dat komt omdat we hier allemaal in ziekenhuizen en verzorgingshuizen stage lopen. Daar verwachten ze van ons dat we gevaccineerd zijn. Ik ken niemand hier die niet gevaccineerd is. We bespreken het ook in de les en we zijn meer geïnteresseerd in corona. Dat merk ik ook in mijn omgeving. Mijn moeder is niet gevaccineerd en ik vind het lastig om met haar erover te praten.’  

Beleidsmedewerker Femke is vorige week twee keer naar Tivoli geweest. Naar pianiste Iris Hond en een keer naar violiste Janine Jansen. ‘Toen moest ik een QR-code laten zien. Daar was ik blij mee want bij één van de concerten waren veel ouderen aanwezig.’ Collega Monique is het met Femke eens,lhoewel ze twee dagen geleden een nare ervaring had. ‘Ik mocht niet naar de WC in een café in Arhem omdat ik mijn QR-code was vergeten. Dat was stom.’

Met regen op het terras

HU-Student Naomi overkwam iets soortgelijks. ‘Ik kwam zaterdag de Poema niet in omdat ik geen QR-code had. Wel een vaccin gehaald, maar het boekje nog niet in orde. Toen heb ik de hele avond met een vriend op het terras gezeten, in de stromende regen. Dat vond ik wel streng van die beveiligingsmensen.’

Student Noor is er al helemaal klaar mee. ‘Ik vind het niet kunnen dat ze ons zoveel druk opleggen. Ik wil me niet laten vaccineren en ik ga het ook niet doen omdat ik vind dat de staat te ver gaat. Vanavond ga ik stappen, maar dan gebruik ik gewoon een neppe QR of een QR van iemand anders.’

Veel horecazaken houden zich niet zo strikt aan de QR-codeplicht, zegt Khadija  Ze grinnikt: ‘Al mijn vrienden zijn ongevaccineerd en ik heb nu ook spijt dat ik me wel heb laten vaccineren. Wij worden er toch niet ziek van. Ik was gisteren uit eten met mijn vriend en hij heeft zich niet laten vaccineren. Hij werd bij binnenkomst gevraagd om een QR-code, maar na weigering mocht hij gewoon doorlopen.’

Khadijahoort van meer ongevaccineerde vrienden dat ze niet geweigerd worden. ‘Dus waar is het dan allemaal goed voor geweest?’

Ruzie voorkomen

De nieuwe situatie betekent voor Finn wel dat hij met één van zijn vrienden helemaal niet meer uitgaat. ‘Hij ziet de zaken wat anders. Hij gelooft niet in klimaatverandering en hij en zijn moeder zijn fel tegen vaccineren. Ik wil met die vriend graag ruzie voorkomen, maar vind zijn standpunt jammer.’

Zaterdag was Finn naar het Zegen Vieren housefestival in Rotterdam. ‘Drie van mijn vier vrienden waren niet gevaccineerd. Dus die moesten snel van tevoren een test hebben. Dat waren best veel kopzorgen. Gelukkig hebben we er wel tien uur voor kunnen dansen.’

Ook interessant: Video: Hoe regelen studenten anticonceptie?