Nieuws

Qua duurzaamheid is Heidelberglaan 15 ‘outstanding’

Foto: Kees Rutten

Het nieuwe gebouw op Heidelberglaan 15 behaalt het hoogste duurzaamheidsniveau, zo is vastgesteld door de Dutch Green Building Council. Deze certificeringsinstantie geeft een ‘outstanding’, gebaseerd op de BREEAM-methode, een internationaal meetinstrument voor de duurzaamheid van gebouwen.

Volgens de HU is HL15 het eerste onderwijsgebouw dat dit predicaat heeft op basis van de meest recente beoordelingsrichtlijn, de BRL2014. Daarnaast haalde ook de Energy Academy Europe in Groningen als onderwijsgebouw in 2016 een ‘outstanding’ oordeel. Bovendien telt Nederland al 64 certificaten in de outstanding-categorie. Daaronder vallen kantoren, distributiecentra en hotels.

HL 15 onderscheidt zich in duurzaamheid dankzij de isolatie, het materiaalgebruik en de beplanting op de daken. Ook kent het gebouw warmte- en koudeopslag (WKO), zonnepanelen en energiezuinige liften en roltrappen. Daarnaast let de certificerende instantie op organisatorische zaken, zoals het mobiliteitsbeleid en de afvalscheiding. Bovendien heeft de nieuwbouw een integrale benadering van ontwerp, realisatie en gebruik van het gebouw.