Student & Geld

Rebecca: ‘Ik denk wel een maand na voordat ik een nieuwe telefoon koop’

Rebecca over geld - foto: Kees Rutten

In deze rubriek vragen we HU-studenten hoe zij rondkomen. Rebecca (20) is eerstejaars student Leraar Natuurkunde. Is zij tevreden over haar uitgavenpatroon?  

Hoeveel leen je voor je studie? 
‘Helemaal niets. Het had van mij niet gehoeven, maar mijn ouders wilden per se mijn studie betalen. Ik vind het daarom ook niet nodig om te lenen. Het is wel fijn dat ik mij nu geen zorgen hoef te maken om een studielening.’

Heb je een bijbaan? 
‘ Ja, ik werk voor Lyceo, een onderwijsinstantie waar ik examentrainingen of huiswerkbegeleiding geef. Het is makkelijk te combineren met mijn studie, en ik mag zelf aangeven wanneer ik wil werken. Naast Lyceo werk ik af en toe ook als oppas.’

Hoeveel levert dat op? 
‘Dat hangt ervan af hoeveel ik werk. Voor oppassen krijg ik 10 euro per uur. Als ik examentrainingen geef, en ik dat twee keer per maand doe, verdien ik 200 euro.’  

Wat was je laatste grote uitgave? 
‘Ik heb laatst een nieuwe Samsung telefoon gekocht voor 260 euro. Dat vind ik nog wel meevallen voor een telefoon. Maar ja, het blijft nog steeds wel een redelijke uitgave.’ 

Wat geef je uit aan uitgaan? 
‘Ik ga eigenlijk nooit echt uit. Soms ga ik nog weleens met mijn vriend naar de Mac, en dan betaal ik weleens, maar echt uitgaan doe ik niet.’

Waar geef je graag geld aan uit? 
‘Toch iets waarvan ik vind dat ik het nodig heb, bijvoorbeeld die nieuwe telefoon. Ik was mijn oude zo zat dat ik dacht: “Oké, laat ik het nu toch maar doen”. Maar voordat ik de telefoon kocht, heb ik wel een maand nagedacht of het echt nodig was. Ik vind het moeilijk om geld uit te geven omdat ik niets wil verspillen.’

Hoeveel per maand spaar je? 
‘Eigenlijk niet echt. Ik heb een spaarrekening van 15.000 euro, daar zet ik niet elke maand iets op. Er staat altijd wel geld op mijn normale rekening, en als dat meer wordt laat ik het er gewoon op staan.’  

Waar bestaan je maandelijkse vaste lasten uit? 
‘Omdat ik nog bij mijn ouders woon, ben ik aan eten en huur niets kwijt. Maar ik heb wel mijn eigen auto, daar ben ik iedere maand 200 euro aan kwijt. Voor mijn telefoon betaal ik 10 euro, mijn zorgverzekering betalen mijn ouders. Mijn vader heeft een verzekering via zijn werk, en dat vind ik wel prima zo.’

Ben je tevreden over je uitgaven- en inkomstenpatroon?  
‘Jawel, ik heb niets te klagen. Ik moet misschien af en toe iets meer gaan werken; dat heb ik de afgelopen tijd weinig gedaan omdat ik druk was met mijn studie.’

Wat is qua uitgaven jouw zwakke plek? 
‘Ik denk schriftjes met een grappige tekst, pennen of boeken. Ik heb het niet echt nodig, maar koop het dan omdat ik het leuk vind. Dat ik zoiets koop, komt weinig voor. De afgelopen twee maanden heb ik nauwelijks iets uitgegeven.’

Bij wie klop je aan als je te weinig geld hebt? 
‘Ik heb het eigenlijk nooit gedaan, maar ik denk wel bij mijn ouders. Ik zorg er altijd voor dat ik niet te weinig geld heb, haha. Daar hou ik niet van, dan zorg ik gewoon dat ik minder uitgeef of meer ga werken.’