Hutjemutje in een studentenhuis. Hoe gaat het met ze?

In een studentenhuis wonen is nu wel even andere koek. Hoe gaat het met de bewoners? We spraken er vier.

Foto: Kees Rutten

Hutjemutje in een studentenhuis. Falco (Bedrijfskunde), Justin (Logistic Management), Wilmer (Master Geschiedenis) en Martijn (Communicatie) wonen met z’n vieren. Ze beantwoorden, als één man, drie prangende vragen over hun ‘Huize Tux*’.

Hoe gaat het online studeren?
‘Twee van ons volgen een online minor Leiderschap met colleges in Windows Teams en dat gaat soepel. Maar we zijn vooral veel aan het lezen, zowel studieboeken als romans. Daar hebben we eindelijk eens tijd voor. Twee van ons zijn bezig met een scriptie en een master en hadden al nagenoeg geen les. We studeren niet méér of minder; we lezen alleen meer boeken, over beleggen, slim werken en wat romans.

Het contact met onze docenten verloopt goed. Ze  reageren snel en denken met ons mee. Ik moest mensen interviewen voor mijn afstudeeronderzoek. Mijn docent ried me aan om alles via Skype te doen. Deze situatie is zo bizar en dan is het gaaf om te zien dat docenten creatief worden om, zo goed als het kan, er voor studenten te zijn. Normaal gesproken ben ik kritisch over alles, maar ze doen het echt goed.’

Hoe is de sfeer in huis?
‘Voor onze stemming zijn deze weken best positief. We hebben allemaal hectische maanden achter de rug omdat drie van ons een bestuursjaar doen. Nu valt alle stress en drukte weg en kunnen we tot onszelf komen. De situatie is natuurlijk best dreigend en we nemen de maatregelen ook serieus. Toch zitten we allemaal in hetzelfde schuitje en maken we er wat van. We hebben nog geen ruzie gehad.

’s Avonds is het gezellig, dan zitten we in de huiskamer. We borrelen en praten veel met elkaar. Overdag laten we elkaar met rust. Eens per dag gaan we een blokje om. Voor de boodschappen. Normaal gesproken doen we die met de fiets. We eten trouwens meer met elkaar, nu.’

Welke tip heb je voor studenten?
‘Zoek een routine en laat je huisgenoten vooral ook af en toe met rust. Een studentenhuis is al snel erg klein en dan is het fijn om je af en toe terug te trekken.

Het sociale contact vermijden is moeilijk. Je bent als student zo gewend om veel mensen te zien en te spreken. Dat valt nu allemaal weg waardoor snel de verveling toeslaat. Dat kan tot irritaties leiden. Het huis was ontzettend smerig en daar hadden we ergernissen over. Vorige week hebben we alle troep in een geleende auto gegooid en zijn we drie keer naar de stort gereden. In een halve dag was het huis smetteloos.

We hebben door de rust tijd voor totaal andere dingen. Zo laten we allemaal een “Corona-baardje” staan en is één van ons alle James Bondfilms aan het kijken. Een ander is hard op weg nieuwe high scores te halen op de nieuwe game Call of Duty. Er zijn ook online borrels waar we aan mee doen, georganiseerd door Student en Starter. Dan zit je gewoon thuis te video-bellen en doen we spelletjes en praten over politiek. Ik had gekke opdrachten bedacht: een ei fotograferen en een gedicht schrijven over waarom Utrecht zo geweldig is. Dat zijn de leuke dingen aan deze situatie.’

NB: Huize Tux komt van ‘tuxedo’ (smoking in het Engels)

Volg ons op Instagram
Reageer!
Reageer!
Deel via...

Geef een reactie Let bij het reageren op onze spelregels.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

1 reactie