Al eerder schreef ik dat we stiekempjes aan terug in de tijd gaan als het gaat om onderwijs. We leren steeds meer van de psyche van jongeren en passen die kennis (jaren) later toe bij het lesgeven. Maar niet iedereen zal meer in staat zijn het onderwijs naar keuze te volgen. Wel kinderen die ouders met geld hebben. In Amerika is het al lang zo. In Engeland hebben arbeiderskinderen een halve eeuw de mogelijkheid gehad om naar een universiteit te gaan, maar ook daar gaat dat moeilijker worden.
Het Engelse City & Guilds liet onderzoek doen naar de effecten van het hogere schoolgeld voor zowel middelbare scholen als universiteiten in Groot-Brittannië. Bijna de helft van de jongeren (47%) schrijft zich door de hogere schoolgelden waarschijnlijk niet in op een universiteit. Meer dan een kwart (29%) overweegt deeltijdonderwijs, 24% gaat meteen werken en 16% neemt genoegen met stage-werk of gaat ‘er-even-tussen-uit’.
In een ander onderzoek gedaan in opdracht van de universiteiten in Engeland onder 630 ouders van 13-21-jarigen zegt een derde van die ouders weinig of geen begrip van het nieuwe systeem te hebben. Dat betekent eerst jaarlijks ruim 10.000 euro schoolgeld betalen met een gunstige terugbetalingsregeling. Niet voor niets komt men daar in opstand.