Schoonmakers HU staken met veel kabaal

De schoonmakers op de HU pikken het niet meer, ze staken voor betere arbeidsvoorwaarden en een gezonde werkdruk.

De hal van de faculteit Communicatie en Journalistiek wordt dinsdagochtend bezet door een groep stakende schoonmakers. Met borden, megafoon en Arabische muziek uit een klein radiootje maken ze duidelijk dat de maat wat hen betreft vol is: ze staken voor betere arbeidsvoorwaarden en een gezonde werkdruk.

Op het pamflet dat de schoonmaker uitdelen, staat te lezen dat ze gestraft worden als ze ziek zijn: de eerste twee dagen nadat ze zich ziekmelden krijgen ze geen salaris. En dat terwijl ze al niet goed betaald krijgen: volgens het CBS leeft 69 procent van de schoonmakers tegen of onder de armoedegrens.

'We zijn geen robots'
Daar bovenop wordt er volgens de schoonmaker steeds minder personeel ingezet en moet er steeds harder gewerkt worden, ook op de Hogeschool Utrecht. Vandaar dat ze dinsdagochtend actie voeren en niet van plan zijn te stoppen voordat hun klachten gehoord worden. Opmerkelijk, want Hogeschool Utrecht is opdrachtgever en niet de baas van deze groep schoonmakers. 

Twee weken geleden deelde schoonmaakbedrijf Hectas nog groene appels uit aan studenten om zo kenbaar te maken dat zij het nieuwe schoonmaakbedrijf op de HU zijn. De woordvoerder van de schoonmakers binnen de HU laat weten dat de schoonmakers wachten tot de directie een standpunt inneemt. 

Het Hectas-hoofdkantoor heeft nog niet gereageerd op de staking.

 

Reageer!
Deel via...