Slechte voorbereiding is het halve werk

Jelle merkt dat ie teveel Hawaï shirts heeft en te weinig vrije tijd. Gelukkig mag hij nog een fotoshoot voorbereiden...

Het is niet alleen maar genieten: studeren in het buitenland. Columnist Jelle de Ru komt er halverwege zijn avontuur in Denemarken achter dat hij er eigenlijk helemaal niet klaar voor was.  

UPDATE: In een eerdere versie stond dat Jelle zijn vak niet had gehaald. Dit moest zijn: bijna niet. De tekst is aangepast. Jelle bedankt iedereen voor de steunbetuigingen, maar ze waren dus niet nodig. 

Langzaam begint de Deense winter in te dalen. Afgelopen weekend sneeuwde het voor het eerste van het jaar, en dat tijdens een Halloweenfeestje. De winkels verkochten al een maand lang tegelijkertijd pompoenen, griezelige outfits en foute kersttruien. Halloween en Kerst worden steeds meer dezelfde feestdag, zeker met dit winterse weer.

Toen ik in augustus mijn koffers pakte voor Denemarken was het dertig graden in Nederland. Aangezien ik nog nooit langer dan twee weken op vakantie ben geweest, was drie maanden vooruitdenken qua inpakken een onmogelijke opgave.

Behalve dat mijn vriendin de hoeveelheid Hawaï shirts in mijn kledingkast niets vindt, had ik er ook geen zes moeten inpakken. Zeker niet naar een land met ons klimaat, maar dan kouder, en waar je tijdens de herfst en winter studeert. De vier korte broeken die ik meenam, heb ik geen enkele keer aangehad.

Überhaupt was ik eigenlijk niet zo goed voorbereid op dit avontuur. Ik had niet genoeg geld gespaard. Optimistisch als ik was, bood ik me op Facebook aan als fotograaf in Aarhus. Ik kreeg de vraag of ik zwangerschapsfoto’s wilde doen. Een bebaarde Deense metalhead vroeg of ik hem kon fotograferen als één van de karakters van de Netflix-serie Vikings. En of ik ook zijn make-up kon doen. Het eerste verzoek was nog wel een leuke uitdaging, met het tweede kon ik niets . De laatste keer dat ik keek, zat een opleiding tot visagist niet in mijn curriculum.

Ook had ik geen idee dat dit studieprogramma zo zwaar zou zijn. Vorige week heb ik 52 uur in vier dagen aan een videodocumentaire zitten knutselen. dertien tot vijftien uur per dag aan mijn studie. Ik wist dat ik naar een goede school ging maar, naïef als ik was, dacht ik: overdag hard studeren, in de avond een nieuwe cultuur leren kennen en vrienden maken.

Hard studeren gaat prima, maar de laatste vrije dag was ruim een maand geleden. In het weekend moeten we ook voor de studie aan de slag. En terwijl iedereen hier in Aarhus herfstvakantie had, behalve mijn klas, nam ik drie uurtjes vrij omdat mijn vriendin een weekend langs kwam. Daardoor haalde ik het vak bijna niet. Drie weken hard werken in drie uur teniet gedaan. Als ik thuis drie uur te laat voor een college ben, dan lachen mijn vrienden mij uit en is er verder niets aan de hand. (Hopelijk leest geen van mijn docenten mijn column).

Dus mocht je plannen hebben om tijdelijk naar het buitenland te verhuizen: doe onderzoek naar het klimaat, de munteenheid, hoeveel spaargeld je moet hebben, wat voor absurde schoonmaakregels er zijn (zie de vorige column) en vooral: hoe zwaar de studiebelasting is voor de vakken.

Dan zit je niet zonder geld in een land waar het sneeuwt, in een Hawaï shirt en korte broek je kapot te studeren, met de constante stress of de keuken schoon genoeg is.

Ik rol mezelf in mijn ijskoude kamer nog een keer om in bed, in zelfmedelijden met een nieuwe aflevering van Vikings. Ik vergeet even wat ik nog moet doen voor mijn studie en misschien krijg ik via het scherm van mijn tablet dan eindelijk inspiratie hoe ik die onmogelijke fotoshoot kan doen.

Volg ons op Instagram
Reageer!
Reageer!
Deel via...