Columns

Slijmjurk

Reint Jan Renes is lector Crossmediale Communicatie in het Publieke Domein en blogt op deze plek maandelijks over zijn vakgebied. Ditmaal: maatje S of M en het nut van slijmen.

Het blijft mij verbazen hoe graag wij onszelf voor de gek laten houden voor een goed gevoel. Door mijn studenten werd ik gewezen op het fenomeen ‘vanity sizing’. Het bewust downsizen van kledingmaten door de industrie (een S is eigenlijk gewoon een oude M) zodat consumenten helemaal blij de winkel uitgaan (‘zie je wel, ik pas nog steeds in een S-je’). Dus naast de verkoper die jou vertelt wat je graag wil horen (‘staat u heel goed, dat jurkje’), geeft ook het product je heel slinks een lekker gevoel. Stiekem weet je dat er iets niet klopt, maar toch word je blij van zo’n slijmjurk (pun intended).

Niet alleen in winkels, maar ook daarbuiten laten we ons graag ‘beslijmen’. Trump die het liefst stukken leest waar zijn eigen naam veel in voorkomt (‘jeetje, wat ben ik toch belangrijk’) en tieners die zoveel mogelijk likes op Instagram verzamelen (‘wow, ik ben echt populair’). Zoals de Nijmeegse hoogleraar Roos Vonk al eens stelde: we willen dolgraag geliefd en gewaardeerd worden. Signalen van buiten die ons zelfbeeld versterken, we krijgen er nooit genoeg van.

Jaren geleden toonde Vonk al aan dat we het heel aangenaam vinden wanneer anderen ons vertellen hoe geweldig we zijn, zelfs wanneer het overduidelijk is dat de ander overdreven slijmt. Volgens Vonk hoef je dan ook helemaal niet bang te zijn om het er te dik bovenop te leggen. Zo blijken mensen die overdreven worden geprezen, bereid te zijn meer geld te geven aan de slijmjurken. En ook blijken verkopers die erop los slijmen twee keer zoveel te verkopen als verkopers die gewoon aardig doen.

Slijmen lijkt vooral goed te werken wanneer het inspeelt op iets waar jij een beetje onzeker over bent. Word je al wat ouder, dan is het extra fijn wanneer een collega tegen je zegt dat je er heel patent uit ziet. En als je met veel moeite door de studie gaat, is het heerlijk wanneer een docent je uitbundig prijst om je goed geschreven verslag.

Een beetje slijmen kan eigenlijk helemaal geen kwaad.

Staat je trouwens goed, die broek! Maatje S?