Nieuws

‘Soros-universiteit’ vertrekt uit Hongarije

Central European University in Boedapest
Central European University in Boedapest

De Central European University (CEU) verhuist het leeuwendeel van haar onderwijs en onderzoek van Boedapest naar Wenen. De reden voor het vertrek is de aanhoudende tegenwerking door de Hongaarse regering.

De Central European University (CEU), opgericht en gefinancierd door de Amerikaans-Hongaarse filantroop George Soros, verhuist alle studies die tot een Amerikaans diploma leiden per september 2019 naar Wenen. Huidige studenten kunnen hun opleiding in Boedapest afmaken en ook de in Hongarije geaccrediteerde CEU-opleidingen blijven voorlopig bestaan.

Flagrante schending
Michael Ignatieff, de Canadese rector van de universiteit, laat weten tot deze beslissing gedwongen te zijn door de regering van premier Viktor Orbán. Deze verbiedt de CEU, via een onderwijswet, om na 1 januari 2019 nog nieuwe studenten aan te nemen. Ignatieff: “Dit is nog nooit eerder vertoond: een Amerikaans instituut wordt verbannen uit een NAVO-lidstaat, een Europees instituut wordt verjaagd uit een EU-lidstaat. De CEU noemt het gedwongen vertrek “een flagrante schending van de academische vrijheid” en “een donkere dag voor Hongarije”.

De CEU heeft naar eigen zeggen de afgelopen 20 maanden alles in het werk gesteld om te voldoen aan de Hongaarse onderwijswet van maart 2017. Zo voldeed de universiteit onder meer aan de eis om een campus op te richten in haar formele thuisland, de Verenigde Staten. Maar de Hongaarse regering vond het nog altijd niet genoeg.

Het vertrek komt niet onverwacht: eind oktober al kondigde de universiteit aan te zullen vertrekken als ze geen uitsluitsel kreeg over haar voortbestaan. De universiteit hoopt haar Hongaarse accreditatie te behouden en wil zo lang mogelijk doorgaan met haar onderwijs- en onderzoeksactiviteiten in Boedapest.