Interview

Stagelopen in de festivalwereld: ‘Zoeken naar het festivalgevoel thuis’

Tweedejaarsstudent Event Manager Sarah (21) begint in februari aan haar droomstage in de festivalwereld. Al snel gooit corona roet in het eten: deze zomer is alles afgelast. ‘Ontzettend jammer natuurlijk, maar er valt nog genoeg te leren tijdens deze stage.’

Begin dit jaar start Sarah Roeloffs, tweedejaarsstudent Event Manager, met haar droomstage. Vier dagen per week werkt ze op het kantoor van Elevation Events. Deze festivalorganisator uit Utrecht is onder meer bekend van Soenda en Smeerboel. Sarah: ‘Ik hou heel erg van festivals en technomuziek. Vorig jaar was ik voor het eerst op Soenda en dat was meteen mijn favoriete festival. Het was zo goed georganiseerd, alles klopte.’

Ze solliciteert bij Elevation Events en mag begin februari beginnen aan haar stage. ‘Het is een leuk bedrijf, de sfeer is goed en het team is jong. Er wordt hard gewerkt om veel evenementen neer te zetten.’
De eerste weken van haar stage heeft ze geluk een aantal events mee te maken. ‘Sommige klasgenoten  hebben die kans niet gehad of kregen zelfs te horen dat hun stage niet doorging.’ Half maart wordt duidelijk dat ook de stage van Sarah er heel anders uit komt te zien: iedereen moet thuiswerken en de festivals deze zomer staan op losse schroeven.

Festivalgevoel

‘Ik zag toen nog niet zo de ernst van de situatie in,’ vertelt de tweedejaarsstudent. ‘Ik hoopte dat we in juni en juli weer konden opstarten.’ Hoewel er nog geen beslissing genomen is over evenementen na 1 september, ziet Sarah het somber in. ‘Ik denk niet dat er dan alweer iets kan plaatsvinden. Dat is ontzettend jammer, want 12 september staat Smeerboel gepland. Dat zou het perfecte einde van mijn stage zijn, maar ik denk niet dat dat erin zit.’

Sarah

Haar stage gaat, grotendeels vanuit huis, verder. ‘We zijn vooral bezig met het bedenken en uitwerken van creatieve concepten. Hoe kun je mensen thuis toch een festivalgevoel bezorgen? Afgelopen weekend organiseerden we een 24-uurs livestream vanuit de Watertoren in Utrecht,’ vertelt Sarah. ‘Hiermee hebben we een mooi bedrag opgehaald voor de Voedselbank Utrecht én hebben we mensen thuis blij gemaakt met muziek.’

Out-of-the-box

‘Het is natuurlijk jammer dat ik nu minder praktijkervaring opdoe, maar het leuke is wel dat ik uitgedaagd word om out-of-the-box te denken. Deze situatie leert ook dat er veel fout kan gaan, dat dingen anders lopen dan gepland,’ zegt Sarah. ‘Hoewel mijn stage op deze manier heel leuk en leerzaam is, wil ik op een later moment nog wel praktijkervaring opdoen.’

Lees ook:
‘Alle festivals en feesten dit jaar zijn afgeschreven’

Op de vraag of we volgend jaar gewoon weer naar festivals kunnen, antwoordt de student Event Manager voorzichtig. ‘Ik hoop natuurlijk dat het weer kan, maar ik hoor ook geluiden om me heen dat het lastig kan worden, zeker qua verzekeringen. Toch probeer ik positief te blijven. Eén ding weet ik wel: het eerste feestje of festival gaat héél bijzonder zijn.’