Nieuws

Stemmen op Padualaan 101

Foto: Jelle de Ru

Vandaag kan je kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad en stemmen of je voor of tegen de ‘sleepwet’ ofwel Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) bent. Op HU-locatie Padualaan 101 en in het gebouw van de HU Amersfoort openden vanochtend de stembureaus.

Door Jelle de Ru

Een geel bord leidt je naar het stembureau 105 aan de Padualaan in De Uithof. ‘Je moet je eerst even legitimeren, daarna zoek ik je op in het systeem en krijg je een stembiljet’, zegt Myrthe Schroevers (19), student Cognitieve Neuropsychologie aan de Universiteit Utrecht. Myrthe is lid van het stembureau omdat zij het belangrijk vindt om politiek betrokken te zijn. ‘Volgens mij zijn er nu in de vroegte zo’n 65 mensen langs geweest. Los van dat het echt belangrijk is om hierheen te komen, hebben we ook nog eens dropjes!’

Rob Hekkers (59) is voorzitter van het stembureau. Dertien jaar zit hij al in het stembureau bij verkiezingen. ‘Hier komen mensen stemmen tussen de colleges door, daardoor heb je de hele dag aanloop. Ik kijk er altijd weer naar uit als ik hier mag zitten.’

Goede zorg
Steeds meer studenten komen binnenlopen om te stemmen. Zo ook Boudewijn (21), student Social Work: ‘Ik heb op de SP gestemd; landelijk maakte ik vorig jaar een andere keus. Ik hoop dat Utrecht de komende vier jaar goede zorg krijgt, want dat vind ik heel belangrijk, vandaar mijn stem voor SP.’

Ook Charlotte (21), student Human Resource Management brengt haar stem uit. ‘VVD, ik stem altijd VVD. Ik heb ook voor de Wiv gestemd omdat ik veiligheid belangrijk vind. Hier heb ik wel langer over getwijfeld. Voor de komende vier jaar hoop ik dat Utrecht een hele gezellige stad blijft.’

Ook op de HU Amersfoort kunnen mensen vandaag hun stem uitbrengen. Tot 21.00 zijn de stemhokjes open.