Student en Liefde

Student Douwe houdt van Roos. ‘Toen durfde ik haar pas mee uit te vragen’

Douwe (20) studeert Rechten aan de HU. Net voor corona kreeg hij verkering met Roos, die hij drie jaar daarvoor ontmoette op een feestje. Douwe vertelt over het ontstaan van hun liefde, omgaan met tegenslagen en de gouden tip voor een goede relatie.

Hoe heb je Roos leren kennen?
‘Ik heb mijn vriendin vier jaar geleden leren kennen. Haar moeder en mijn tante zijn vriendinnen en gaven samen een feest. Ik was daar dj en Roos was garderobedame. We raakten aan de praat en ik vond haar meteen leuk, maar ik was nog jong en durfde geen verdere stappen te zetten. De jaren daarna hielden we wel heel af en toe contact via social media, maar het werd nooit meer dan dat. Tot ruim een jaar terug, toen durfde ik haar pas mee uit te vragen.’

De allereerste date van Douwe en Roos ontstond spontaan. Ze kwamen er allebei tegelijk achter dat hun plannen voor de avond niet doorgingen en Douwe stelde voor om dan maar samen uit eten te gaan. ’Ik nam haar mee naar La Fontana, een schattig Italiaans restaurantje in Utrecht. Het was heel ontspannen en er vielen totaal geen stiltes. We hadden meteen door dat we het heel gezellig zouden hebben samen. Het duurde daarna ook niet lang voor we officieel een relatie kregen, ik denk ongeveer twee maanden.’

Wat vind je het allerleukste aan haar?
‘Wat ik mooi vind aan Roos is dat ze zo ontzettend lief is voor anderen’, zegt Douwe, terwijl hij glimlacht naar Roos. ‘Dat ze lief is voor mij is heel fijn, maar ik vind het een hele mooie eigenschap dat ze hartelijk en behulpzaam is tegen alle mensen om haar heen.’

Hun relatie speelde zich tot nu toe vooral af tijdens lockdowns. Dit had zowel voor- als nadelen. ‘Doordat we niet naar de hogeschool konden, hadden Roos en ik veel tijd voor elkaar. We konden samen studeren en naast elkaar colleges volgen. Daardoor vond ik het ook niet lastig om de opleiding te combineren met mijn relatie. We hoeven elkaar natuurlijk ook niet iedere dag te zien, we doen vaak het meeste in het weekend.’

Door corona was er niet veel te doen. Hoe hebben ze dat opgelost? ‘Het viel eigenlijk mee, we hebben tot nu toe al veel samen gedaan. We zijn allebei ondernemend en gaan graag op pad. Vorige zomer zijn we voor het eerst naar de bioscoop geweest en op vakantie gegaan. In het begin waren we veel samen. Inmiddels doen we meer zonder elkaar.’

Foto: Nikki van der Kruk

Hoe ga je in je relatie om met tegenslagen?
‘Het belangrijkste is dat je altijd met elkaar blijft praten. Als je iets dwarszit, deel het dan met elkaar. Ik merk dat dit tot nu toe heeft gewerkt en dat we daardoor weinig ruzie hebben. Daarnaast is respect in een relatie een heel belangrijke factor. En is het van belang om elkaar de tijd en ruimte te gunnen als iemand even niet lekker in zijn vel zit. Ik vraag vaak aan Roos wat ze nodig heeft en zij doet dit ook bij mij. Op deze manier weet je wat je kunt verwachten van de ander.”

Hoe zorg je ervoor dat de relatie leuk blijft?
 Wat ons helpt is nieuwe dingen ontdekken. Als de een iets voorstelt, vindt de ander dat negen van de tien keer ook een goed idee. Op deze manier zorg je ervoor dat je niet in een sleur terecht komt. We gaan vaak wandelen, winkelen of naar het terras. Bier drinken en kletsen over het leven. Dingen die je ook doet met je vrienden. Roos voelt ook als mijn beste vriend en dat vind ik heel mooi.’

Ook interessant: Video: Kunnen studenten reanimeren?