Studie & Vooroordelen

Student International Business: ‘Ik sprak hiervoor nooit Engels’

Illustratie: Marie van der Donk

Over iedere opleiding bestaan vooroordelen. Welke zijn dat? Deze week de opleiding International Business. Op Instagram vroegen we jullie: waar denk jij aan bij deze opleiding? De antwoorden: ‘Veel internationals’, ‘Alle lessen in het Engels’, ‘Willen graag rijk worden’, ‘Houden van reizen’, ‘Ambitieus’, ‘Oplossingsgericht’, ‘Houden van feesten’, en ‘Investeren in aandelen’.

Tweedejaars student Hannah van Bemmel (19) reageert.

Zitten er veel internationals op de opleiding?
‘Minder dan je denkt. Je ziet een duidelijk verschil tussen de regular track opleiding en de fast track opleiding, de versnelde versie. Bij fast track is zeker de helft internationaal. Bij de regular track veel minder. Bij ons zitten veel studenten die een tijd in het buitenland hebben gewoond, als kind. Of studenten met ouders van een andere afkomst. 

Ik vind die verscheidenheid aan studenten iets toevoegen aan de opleiding. Je leert over verschillende culturen en hoe je daarmee omgaat, omdat de kans groot is dat je straks in een internationaal bedrijf gaat werken. Het is belangrijk om verschillende culturen te kennen, omdat de ene cultuur bijvoorbeeld anders kan kijken naar leiderschap of op een andere manier communiceert. Daar kun je over leren in een boek, maar ik vind zelf dat je dit beter in de praktijk kunt ervaren. Ik vind het bijvoorbeeld interessant wanneer ik merk dat iemand tijdens een conflict minder open is dan ik.’

Zijn al je lessen in het Engels?
‘Alles is in het Engels. Het is ook niet de bedoeling dat ik Nederlands praat tegen Nederlandse klasgenoten, omdat dat lullig is voor een iemand die de taal niet spreekt. Je wil die persoon niet het idee geven dat hij er niet bij hoort of niet kan deelnemen aan het gesprek. Ik vond al dat Engels praten in het begin wel wennen. Ik sprak hiervoor nooit Engels. Vooral de businesstermen waren in het begin lastig, maar als je ze leest in een zin wordt de betekenis snel duidelijk. En anders zoek je het op of vraag je het aan iemand. Het niveau Engels aan het begin van de opleiding is niet hoog, dus het is makkelijk om in te komen.’ 

Wil je graag rijk worden?
‘De jongens uit mijn klas roepen allemaal dat ze rijk willen worden, voor sommigen was dat zelfs de reden om te kiezen voor deze opleiding. Bij de vrouwen hoor ik dat minder, ik wil zelf ook niet per se rijk worden. Tijdens de opleiding ontdek je wat je leuk vindt. Sommige richtingen verdienen beter dan andere. Ik wil zelf liever in een non-profitorganisatie werken dan rijk worden in een of ander groot bedrijf.’

Houd je van reizen?
‘Ja! Veel andere studenten ook. Dat moet ook, want er wordt van je verwacht dat je een groot deel van je opleiding in het buitenland doorbrengt. Als je niet van reizen houdt, wordt de opleiding lastig. Ik kan niet wachten om stage te lopen in het buitenland. Waar ik dat wil doen, daar ben ik nog niet uit.’ 

Zijn jullie allemaal ambitieus?
‘Ikzelf en de mensen waar ik mee omga, zijn ambitieus. Je hoeft geen ondernemer te worden, maar het is fijn als je ondernemend bent. Het is een brede opleiding, dus je zult zelf moeten uitzoeken welke richting je op wil, en daarin je eigen plan trekken. Er zijn er ook die honoursprojecten doen of activiteiten naast hun studie ondernemen. Ik zit bijvoorbeeld in het bestuur van de studievereniging. Ik doe graag iets extra’s, om ervaring op te doen, maar er zijn ook genoeg mensen die gewoon de opleiding volgen en het daarbij laten.’  

En oplossingsgericht?
‘Zeker. Het wordt lastig als je dat niet bent. Business en economie schommelen altijd, zeker nu met corona. Ook moet je veel samenwerken en krijg je bijna dagelijks te maken met conflicten die je op moet lossen. Je moet ook flexibel zijn, omdat je met verschillende culturen werkt. Dat vond ik in het begin nog wel eens moeilijk. Ik houd me altijd graag aan mijn planning, maar iedereen reageert anders op bepaalde situaties. Zodra je begrijpt waarom mensen anders reageren dan jij, is het makkelijker om je aan te passen. Daar besteedt de opleiding veel aandacht aan.’

Zijn jullie feestbeesten?
‘Denken mensen dat? Tja, dat verschilt per persoon. Ik denk dat wij er op de opleiding meer tijd voor hebben. Veel van mijn lessen zijn vrijwillig, ik heb er weinig gehad waar ik heen móest. Het is niet zo erg als je een keer een lesje mist, de stof is gemakkelijk in te halen. Ik ben blij dat ik die vrijheid heb. Wij hebben meer tijd om te feesten dan studenten met een pittige studie, zoals Verpleegkunde.’

Investeren jullie in aandelen?
‘Dat speelt om me heen, ik hoor regelmatig van mensen over bitcoins. Het is een makkelijke manier om geld te verdienen als je er wat vanaf weet. Ik ben er zelf niet mee bezig, maar ik weet hoe het werkt.’

Waarom heb je gekozen voor deze opleiding?
‘Daar had ik verschillende redenen voor. Ik houd van reizen, verschillende culturen en ik vind het leuk dat de opleiding economisch heel breed is. Van marketing tot finance tot sustainable business: Je kunt er alle kanten mee op. Het internationale sprak me vooral aan, het reizen, de mensen, dat heb je toch minder bij Bedrijfskunde.’ 

Wat ga je doen na opleiding?
‘Na de opleiding wil ik eerst reizen, het liefst naar Nieuw-Zeeland. Ik ben namelijk 21 als ik klaar ben, dus ik ben niet van plan om meteen te gaan werken. Ik heb wel ontdekt dat ik later in een bedrijf wil gaan werken dat non-profit is of bezig is met sustainability. Dat vind ik interessant en belangrijk. Ik wil iets doen wat meer verandering maakt in deze wereld dan alleen in de marketing werken.’

Ook interessant: Vraag aan Fanny: Hoe vergroen ik mijn balkon of (gevel)tuintje?