Nieuws

Student Jelle Meuwissen wint ECIO Frank Award

Foto: ECIO

Jelle Meuwissen heeft vandaag de ECIO Frank Award 2019  gewonnen. De student volgt Social Work aan Hogeschool Utrecht en geeft workshops op het gebied van verlies van gezondheid. Hiermee wil hij studenten, personeel en artsen inzicht geven in hoe het is om op te groeien met een beperking.

Het kan een kracht zijn, zegt hij in zijn video. Daarin benadrukt hij hoe belangrijk het is om het gevoel te erkennen dat het soms lastig is. Zijn belangrijkste boodschap aan de begeleider: ‘Begin niet meteen met het vinden van de oplossing, maar sta eerst even stil bij het verlies.’

Volgens het juryrapport vormt Jelle een inspiratiebron voor zijn medestudenten met een lichamelijke beperking. Hij wordt geprezen om de manier waarop hij ruimte biedt aan een onderwerp waarover niet vaak gesproken wordt. Met zijn workshops zou hij zowel studenten als onderwijzend personeel helpen. Jelle zegt ook ontzettend blij en trots te zijn met de prijs: ‘Het geeft erkenning voor wat ik aan het doen ben.’

Topsport

De ECIO (Expertisecentrum Inclusief Onderwijs) vraagt met het uitreiken van de prijs aandacht voor de inspanning die studenten met een ondersteuningsbehoefte leveren. Werknemer Joyce van der Wegen: ‘Studeren terwijl je in een rolstoel zit, als je chronisch ziek bent of kampt met psychische klachten is te vergelijken met topsport. Met deze verkiezing willen we de studenten die deze bijzondere prestatie dagelijks leveren in het zonnetje zetten’. 

Sinds eind september was het mogelijk om in te schrijven voor deze ECIO Frank Award. Uit de inzendingen zijn uiteindelijk vier genomineerden gekozen en daar is een videoportret van gemaakt. Op basis daarvan koos de jury twee winnaars. Het maakte deze winnaars vandaag bekend tijdens het open huis.

Naast Jelle won ook Richard Horenberg, student aan de Universiteit Utrecht. Beide studenten ontvangen een geldbedrag waarmee ze een verdere bijdrage kunnen leveren aan inclusie op eigen hogeschool of universiteit.

In de jury zaten Tweede Kamerlid Lisa Westerveld, minister van gehandicaptenzaken Rick Brink, oud-rector Frank van der Duijn Schouten en Manon Janssen – student en lid van Jongerenpanel Zorg en Perspectief.