Student Style

Student Style – Jim

Student Style Jim

‘Ik wil verhalen maken die er toe doen’

Jim (22, derdejaars Journalistiek)

Stijl? ‘Simpel en praktisch maar wel stijlvol. Ik heb niets met merken, wel met kwaliteit. Ik ben op de hoogte van wat in de mode is, maar doe niet mee met de laatste hypes.’ (Vriendin Sofie, die tijdens het interview achter haar laptop aan het werk is, vult aan: ‘Jim draagt wat hij ’s ochtends van de vloer opraapt.’)
Shoppen?COS, Norse Projects.’
No go? ‘Ik sta overal voor open. Ik heb een tijd modellenwerk gedaan, en kreeg zelfs een keer een bh aan. Vond ik prima. Het lijkt me stiekem leuk om hakken met een panterprintje te dragen. Maar of dat er echt van komt…’
Mooi aan jezelf? ‘De bouw van m’n gezicht, m’n lange haren. En dat ik over dingen nadenk maar ook al snel in actie kom. Ik zit niet lang bij de pakken neer.’

Muziek? ‘Ik vind het interessant om de ontwikkeling in muziek te onderzoeken. Zoals bij hiphop, een heel dynamisch genre. Vrienden van me bewegen zich in de bandjeswereld, dat vind ik ook interessant. Sample muziek van MF Doom, J Dilla, indie van Of Montreal, Sufjan Stevens. Postpunk van Television en The Smiths. Gisteravond De Beren Gieren, experimentele jazz.’
Film?There Will Be Blood, een moderne spaghetti western. De traagheid en melancholie spreken me enorm aan.’
Tv? ‘Actualiteitenprogramma’s vooral. Ik hou van interviews. En van documentaires, bijvoorbeeld die van Ruben Terlou.’
Boek? ‘Historische boeken vooral, zoals die van Geert Mak, of over de geschiedenis van het Midden-Oosten vanaf de Eerste Wereldoorlog.’
Politiek? ‘Ik stem PvdA. Ik vind het belangrijk dat het leven van de middenklasse vanzelfsprekend goed zou moeten zijn: werk met een goed inkomen, waarmee je een goede woning kunt huren of kopen. En dat er een goed vangnet is voor mensen die buiten de boot vallen. Nu de VVD al zo lang aan de macht is, zie je steeds vaker problemen boven komen die het gevolg zijn van jarenlange liberalisering.

Bij een partij als GroenLinks voel ik me niet zo thuis omdat ze teveel bezig zijn met milieuproblemen, die te groot zijn om nationaal op te lossen. Bovendien leggen ze de schuld te veel bij de burgers. Die moeten dan een nieuwe cv kopen terwijl ze het geld er niet voor hebben.’
Kunst?Edward Hopper. Net als bij spaghetti westerns spreekt me de melancholie erin aan.’
Vrije tijd? ‘Ik hou van video als kunstvorm, heel goed om emotie over te brengen. Ik experimenteer met korte filmpjes. Maar ik hang ook graag met vrienden. Ik ga niet zo vaak meer uit. Nachtenlang doorhalen bij vage techno- en huisfeestjes heb ik wel gehad.’
Bijbaan of stufi? ‘Met vriend Erik heb ik een videobedrijfje, we maken video’s voor particulieren en bedrijven. Ik doe ook betaald werk voor de HU: ik zit in de opleidingscommissie en assisteer eerstejaars.’
Waar woon je? ‘In Lunetten met drie andere studenten in wat wij het meest burgerlijke studentenhuis van Utrecht noemen.’
Lievelingsplek in Utrecht? ‘De Oudegracht vind ik de mooiste straat ter wereld. Vooral beneden, bij de werven, in het hoekje bij ’t Oude Pothuys.
Ontbijt? ‘Een broodje met gebakken ei. Ik eet veel brood, ook daarin ben ik heel praktisch, haha.’
Veranderen aan de HU? ‘Specifiek voor Journalistiek: ik vind dat creativiteit te veel wordt beperkt. Er wordt erg strikt gekeken naar nakijkformulieren om competenties te beoordelen terwijl het in de echte wereld vaak niet zo rigide werkt.’
Geloof je? ‘Ik ben katholiek opgevoed, maar m’n ouders noch ik geloven. Ik zie de waarde van het geloof wel in, er valt veel van te leren, als de hele wereld zich nou aan de tien geboden zouden houden… maar het geloof zorgt natuurlijk ook voor veel rotzooi.’
Grootste angst? ‘Schorpioenen! En de verharding van discussies tegenwoordig. Er wordt steeds meer geschreeuwd en minder geluisterd. De tweets van Trump bijvoorbeeld, bizar dat dat het nieuwe normaal lijkt te zijn. Over die ontwikkeling maak ik me wel zorgen.’
Welk cijfer geef je je leven op dit moment? ‘Een 8. Ik heb niets te klagen. Ik zou het wel fijn vinden als de ideeën die in m’n hoofd zitten er goed uitkomen. Bijvoorbeeld in de vorm van een documentaire. En dat ik de docu niet alleen zelf tof vind, maar dat anderen er ook wat aan hebben.’

Drank of drugs? ‘Drank.’
Vlees of vega? ‘Vlees.’
Elke dag pizza of keukenprins? ‘Keukenprins. Mijn specialiteit is garnalenrisotto. Ik kook liever niet voor mezelf alleen. Het liefst kook ik samen met, of in ieder geval voor iemand.’
Blind of doof? ‘Blind.’
Hond of kat? ‘Kat.’
Ver vliegen of dichtbij met de trein? ‘Dichtbij. Daar is ook genoeg te ontdekken.’
Facebook, Instagram of Snapchat? ‘Instagram.’
Tinder of flirten IRL? ‘Flirten in real life.’
Uggs of crocs? ‘Crocs.’
In je comfortzone of out of the box? ‘Out of the box.’

Wat wil je later worden? ‘Ik maak nu documentaires maar dat is niet per se m’n ambitie. Al zou ik het niet erg vinden om bij De Haaien terecht te komen. Een vet bedrijf met een coole stijl. In ieder geval wil ik verhalen maken om de maatschappij beter te maken. Op wat voor manier dan ook.’