Student Style

Student Style – Roland

Student Style Roland

‘Ik droom van een eigen talkshow’

Roland (26, vierdejaars Journalistiek)

Stijl? ‘Ik hou van pakken. Ik vind ze comfortabel zitten en representativiteit uitstralen. Ik heb er zeven, in verschillende kleuren. Zwart, blauw, beige, grijs. Voor speciale gelegenheden zelfs eentje van Armani.’
Shoppen? ‘Ik ben een groot fan van Van Gils. Goede service voor een redelijke prijs, en er staat altijd een espresso voor je klaar. Of, afhankelijk van het moment van de dag, een biertje.’
No go? ‘Je zult me niet zo snel buiten zien met een joggingbroek.’
Mooi aan jezelf? ‘Mijn haar. De zegt mijn kapper ook: in het Westen hebben mannen vaak òf dik, òf veel haar. Ik heb het allebei.’

Muziek? ‘In de ochtend, wanneer ik energie kan gebruiken, luister ik punk, rock of de hardere rap. Wanneer ik thuis aan het schrijven ben, zet ik een beetje jazz op. Sinatra, whiskeytje erbij…’
Film?Joker, daarvan was ik echt onder de indruk. Het geeft goed inzicht in mental health issues. Daar is nog altijd te weinig aandacht voor, vind ik. En ik heb een zwak voor superheldenfilms.’
Tv? ‘Alleen voetbal. Ik volg Ajax en Arsenal.’
Serie? ‘Game of Thrones, Peaky Blinders – ik hou erg van dat stijltje – en ik ben benieuwd naar The Mandalorian, die net is verschenen op Disney+. Mijn favoriete serie is al wat ouder: The Wire.’
Boek? ‘Ik lees best veel. Momenteel Over Strategisch Denken van John Lewis Gaddis. Wat fictie betreft hou ik vooral van sci-fi, thrillers en fantasy, zoals A Song of Ice and Fire van George R. R. Martin en The Witcher.’
Kunst? ‘Oude Griekse en Romeinse architectuur. Hoe de vazen zijn versierd, de muurschilderingen… dat stijltje heeft iets.’
Vrije tijd? ‘Ik ben bezig met een boek, een sci-fi thriller. Daar ben ik al heel lang mee bezig, ik ben nogal perfectionistisch. Het speelt zich af in de verre toekomst. Net als bij Game of Thrones leeft de mensheid tussen alien rassen, zijn er verschillende families en wordt er intergalactische politiek bedreven. De dochter van de president van de Aarde wordt ontvoerd, en ik beschrijf de zoektocht langs allerlei planeten. De proloog en de synopsis zijn klaar. Ik verwacht het boek over tien jaar af te hebben. Als het een succes wordt, wil ik meer delen schrijven. Al zou ik het al super vinden wanneer het door één persoon wordt gelezen. Tussendoor schrijf ik korte verhalen.’
Sport? ‘Ik voetbal wel eens met vrienden op een Johan Cruyff-pleintje.’
Nieuws? ‘’s Ochtends luister ik naar Blendle Audio. Verder check ik de sites van NOS, BBC, CNN, soms Al Jazeera. En Twitter staat altijd open.’
Politieke partij? ‘VVD. Daar ben ik mee opgegroeid. En ik kan me helemaal vinden in het liberale gedachtegoed.’
Hoe lang kun je zonder telefoon? ‘Niet. Ik heb het nodig voor m’n werk. Voor een interview moet je wel bellen, om maar wat te noemen.’
Bijbaan of stufi? ‘Ik focus me op m’n studie.’
Waar woon je? ‘Bij m’n moeder in Vinkeveen.’
Lievelingsplek in Utrecht?Belgisch Biercafé Olivier, daar hebben ze een grote selectie speciaalbier. En het zit in een voormalige kerk. Ik kom ook graag bij Le Journal aan de Neude.’
Ontbijt? ‘Altijd yoghurt met cruesli.’
Geloof je? ‘Vroeger wel. Mijn moeder is katholiek, mijn vader protestant. Ik ben gedoopt, heb communie gedaan. Toen ik 14 was, ben ik protestant geworden, ik geloofde bijvoorbeeld al niet meer dat de paus in direct contact staat met god. Wat later verloor ik mijn geloof helemaal, toen ik wat heftige dingen meemaakte. Als god bestaat en goed is, waarom gebeuren dat soort dingen dan?’
Grootste angst? ‘Ik denk dat veel mensen hier antwoorden: de dood. Maar daar ben ik niet bang voor. Ik heb wel een irrationele angst voor wespen.’
Welk cijfer geef je je leven op dit moment? ‘Een 6,5. Er zit een stijgende lijn in sinds ik heb besloten de focus meer op mezelf te leggen. Ik heb de zeldzame neiging mezelf weg te cijferen voor anderen. Maar dan raak je zelf in de knoop. Ik heb ook veel aan een boekje dat ik recent cadeau kreeg bij een ander boek: Life, Love, Books van Mark Manson. Hij schrijft dat je alleen de dingen moet doen waar je van denkt, Fuck Yes! en de mwoahs moet laten lopen.’

Drank of drugs? ‘Whiskey. En tijdens het uitgaan tequila. Ik hou ook van rode wijn.’
Vlees of vega? ‘Ik hou van véél vlees. Ik haal het wel bij plekken waar, als je het zou vragen, je een kijkje in de stal zou krijgen en zou zien dat de dieren goed worden verzorgd. Ik koop geen vlees in de supermarkt, maar bij de poelier in Vinkeveen en de slager in Abcoude. Het is wat duurder maar dat is het waard. Beter een geweldige biefstuk van 200 gram dan een matige van 400.’

Elke dag pizza of keukenprins? ‘Keukenprins. Heb je First Dates gezien? Daar deed ik aan mee, ik had een chocolademousse besteld maar die was minder goed dan hoe ik ‘m zou maken. Een andere specialiteit zijn Aziatische curries.’
Whut, First Dates? ‘Ja, het leek me een leuke ervaring om er aan mee te doen. Of ik er een vriendin aan over zou houden, maakte me niet zo uit. Maar het pakte anders uit. Ze hebben het zo gemonteerd dat het leek alsof ik een arrogante lul ben die alleen over zichzelf praat. De ochtend na de uitzending heeft de dame die het voorgesprek heeft gedaan gebeld om haar excuses aan te bieden. Maar toen was social media natuurlijk al los gegaan. In de week van de uitzending ben ik ook op straat herkend. Mensen maakten stiekem foto’s van me. Daar heb ik wel een issue mee. Respect en fatsoen zijn tegenwoordig ver te zoeken. Desondanks heb ik er geen spijt van. Dat heb ik sowieso niet van dingen die in het verleden liggen.’
Hond of kat? ‘Hond. Ik wil later een husky.’
Ver vliegen of dichtbij met de trein? ‘Ver vliegen, ik heb geen last van vliegschaamte.’
Facebook, Instagram of Snapchat? ‘Facebook. Ik heb wel een Instagram-account maar weet niet wat ik daar op moest posten.’
Tinder of flirten IRL? ‘Flirten in real life. Ik vind WhatsApp al onpersoonlijk. Je mist intonatie, lichaamstaal… tekst vormt maar zeven procent van de menselijke communicatie.’
Uggs of crocs? ‘Uggs, die zijn tenminste nog warm. Crocs zijn alleen lelijk.’
In je comfortzone of out of the box? ‘Out of the box.’
Wat wil je later worden? ‘Ik droom van een eigen talkshow. Over zware kost, zoals die van Pauw en Jinek. Ik heb niet zoveel met entertainment. Nu zou ik dat nog niet kunnen. Ik zou het al vet vinden om bij de redactie van Pauw te werken, bijvoorbeeld op het onderwerp buitenland. Ik ben gefascineerd door Amerika, China, Rusland, Europa… ik volg de Brexit op de voet. En dan over een jaar of 15 een eigen show!’