Student Style

Student Style – Soma

Student Style Soma

‘Liever klompen dan Crocs’

Soma (26, vijfdejaars International Business)

Stijl? ‘Heel extra. Ik hou er van om een show te maken wanneer ik ergens arriveer. Veel van de kleding die ik draag heb ik op de catwalk voorbij zien komen. Online zoek ik stukken die erop lijken. Vaak lukt dat op Nasty Gal, daar heb ik half of my wardrobe vandaan. Bershka heeft ook wel eens wat bijzonders. Bij H&M en Zara koop ik basics, al vind ik Zara matig en overpriced.’
Modebewust dus? ‘Ik heb zelfs een fashion stage gelopen in het Design District van Dubai, bij een subbrand van Si Fashion, The Showroom. Daar heb ik onder andere marktonderzoek voor gedaan.’
Waarom draag je een touwtje om je pols? ‘Die heb ik van m’n huisgenoot gekregen, het laat zien dat ik deze maand mee doe aan een Bulgaars-christelijke traditie. De eerste week eet je alleen raw food, de rest van de maand vegan.’
No go? ‘Crocs, ik kan het niet eens uitspreken. Ik zou nog liever klompen dragen. Een vuilniszak zelfs, daar kun je zelf nog een leuke draai aan geven.’
Mooi aan jezelf? ‘Mijn ogen. Mijn voornaam betekent zelfs ‘ogen van de geest’ in het Koerdisch. Ik ben geboren in het Koerdische deel van Irak. Als baby ben ik met mijn ouders naar Nederland gevlucht.’

Muziek? ‘Ik luisterde net naar Cigarettes After Sex. Ik hou van van alles. Latin, R&B, old school trance. Even kijken naar m’n Spotify playlists… Santino le Saint, Maria Don’t Call Me van Sal Houdini zijn ook favorieten.’
Concert?Lolo Zouaï in de Bitterzoet in Amsterdam. Inclusief meet & greet en de hele shebang na afloop. Ik herken zoveel van mezelf in haar. Zij is ook opgegroeid met verschillende culturen, zingt in het Engels maar mixt het met Arabisch en Frans. Ze is ook niet in een hokje te stoppen.’
Film? ‘Alles met Leonardo DiCaprio. Sinds ik als vierjarige Titanic zag, ben ik al fan.’
Serie?Messiah heb ik deze week in twee dagen gebinged. Andere favorieten zijn Suits, House of Cards, How To Get Away With Murder.’
Boek? ‘Ik ben net begonnen in The Monk Who Sold His Ferrari van Robin S. Sharma. Mijn favoriete boek is The Richest Man in Babylon, over persoonlijke financiële intelligentie. Dat boek zou iedereen moeten lezen.’
Kunst? ‘Ik ben gek op kunst! Ik heb een poster van de Lady in Gold van Gustav Klimt aan de muur hangen. Ik ben ook een museumfreak. Naar het Rijksmuseum voor de schilderijen uit de Golden Age, of naar het Van Gogh Museum.’
Kunstenaar? Qassim Alsaedy, een vriend van mijn familie. Hij maakt werk geïnspireerd op Babylonische en Assyrische kunst, en geeft er een eigen draai aan. Als ik ooit genoeg verdien, wil ik iets van hem kopen.’
Nieuws? ‘Ik volgde het te intensief, het zoog al m’n energie weg. Nu probeer ik een beetje afstand te houden. Maar ik volg nog steeds onderwerpen als de bushfires in Australië, wat er met de Oeigoeren gebeurt in China, de Amerikaanse verkiezingen.’
Politieke partij? ‘Bij de vorige verkiezingen heb ik D66 gestemd. Gekozen voor de middenweg. En omdat ik educatie belangrijk vind.’
Ontbijt? ‘Meestal avocado op toast met een cappuccino met havermelk.’
Veranderen aan de HU? ‘De afstudeerperiode! Die is niet te doen. 140 studenten die tegelijk aan hun scriptie werken, en inleveren. Mijn begeleider is een lieve man, hij doet z’n best maar er is maar zoveel dat iemand kan doen. Ik wacht al maanden op m’n beoordeling. Ik heb nog steeds geen datum gekregen voor m’n verdediging. Ik wil er geen trash talk van maken maar het is een zootje ongeregeld.’
Geloof je? ‘In god en in liefde. Ik ben open opgevoed, met aandacht voor verschillende religies. Ik ben tegen religieuze dogma’s.’
Grootste angst? ‘Dat ik de wereld verlaat zonder iets terug te hebben gegeven. Mensen lijken vaak parasieten, alleen maar nemen en nooit iets geven. Ik zou het fijn vinden als ik er bijvoorbeeld voor heb kunnen zorgen dat honderd mensen nooit meer honger hebben. Niet als legacy, niemand hoeft het te weten.’
Welk cijfer geef je je leven op dit moment? ‘Een 7. Ik ben gelukkig, hou van het leven, van god, van mensen. Maar ik zou wel gelukkiger zijn als ik eindelijk ben afgestudeerd.’

Vlees of vega? ‘Vega.’
Elke dag pizza of keukenprinses? ‘Keukenprinses! Ik ben een echte foodie. Ik kook heel veel. Het liefst Asian of Indian.’
Blind of doof? ‘Doof.’
Hond of kat? ‘Hond!’
Ver vliegen of dichtbij met de trein? ‘Ondanks de carbon footprint… ver vliegen. Ik hou zo van andere culturen. Ik zou nog graag naar Mexico gaan, naar Namibië, naar Papua Nieuw Guinea.’
Facebook, Instagram of Snapchat? ‘Instagram.’
Tinder of flirten IRL? ‘Flirten!’
Uggs of crocs? ‘Uggs.’
In je comfortzone of out of the box? ‘Out of the box.’

Wat wil je later worden? ‘Ambassadeur. Het maakt niet uit voor welk land, in welk land dan ook. Ik vind alle landen mooi. Oké, behalve extreem totalitaire landen. Ik kan vijf talen vloeiend: Nederlands, Engels, Frans, Arabisch en Koerdisch. Russisch, Duits en Farsi kan ik goed verstaan. Als kind moest ik al vier verschillende talen spreken, dat was toen soms verwarrend maar nu heb ik er profijt van.
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken vraagt twee universitaire diploma’s, dus ik moet nog even doorstuderen. Ik overweeg Political Science en financieel recht, in deeltijd. Na vijf jaar HU moet ik er nu wel naast gaan werken. Maar dat heb ik over voor mijn droom.’