Student Style

Student Style – Thomas

Student Style Thomas

‘Nederland is fucking amazing

Student Style Thomas

Thomas (32, zesdejaars Leraar Engels)

Stijl? ‘Doen we daar nog aan in 2019? Vroeger speelde dat wel, al die specifieke scenes. Vroeger had je me een hipster kunnen noemen. De baard heb ik gebracht, man, een jaar of zeven geleden.’
Shoppen? ‘Ik probeer rekening te houden met duurzaamheid, sinds de ramp in Bangladesh. Bij winkels als Revenge en Hutspot verkopen ze merken die sustainability belangrijk vinden. Al haal ik soms nog een basic bij H&M, maar wel steeds minder.’
No go? ‘Ik zou niet zo snel een pak dragen, hooguit bij een bruiloft.’

Muziek? ‘Ik verzamel vinyl. Ik hou van wereldmuziek, de platen komen overal vandaan. Ik draai op dit moment veel Iraanse muziek.’
Boek? ‘Alles van Paul Beatty. Hij is de ghetto Shakespeare. Ik heb een grote liefde voor zwarte cultuur. Ik geef al jaren les op een MBO in de buurt van Schiphol, daar komen veel Bijlmerboys. Ken je het onderzoek naar de relatie tussen de hoeveelheid boeken in de kast van ouders en de educatie van kinderen? Als er 30 in de kast staan, gaat het kind een jaar langer naar school, als het er 500 zijn een jaar of 4. Bij mijn studenten stonden geen boeken in de kast. Ik leen veel boeken aan ze uit, vaak van Paul Beatty. Mijn vriendin was wel eens bang dat ik ze niet terug zou krijgen, maar dat is nog nooit gebeurd. Mijn studenten voelen zich er serieus door genomen. Ik let goed op het niveau van de studenten. Ik heb Syriërs in de klas wiens Nederlands inmiddels prima is, maar nog nauwelijks Engels kunnen. Die geef ik Peter Pan.’
Politieke partij? ‘Bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen heb ik GroenLinks gestemd. Ik kan me erg vinden in hun beleid. Ze zetten zich in voor de leefbaarheid van de stad, voor behoud van groen, voor fietspaden, dat soort dingen.’
Bijbaan of stufi? ‘Ik sta al een jaar of vijf voor de klas. Ik ben door Geert Wilders in het onderwijs terecht gekomen. Hij heeft wel vaak gelijk, maar de gasten die foute dingen doen hebben gouden hartjes. Als je in Amsterdam Noord opgroeit, zonder boeken in de kast, met ouders in de bijstand en je oudere broer die dealt, dan is het wel heel moeilijk de ban te breken. Dat wil ik proberen, door educatie.’
Geleerd van opleiding? ‘De lerarenopleiding komt vaak slecht uit de bus maar ik vind de studie inhoudelijk super sterk. En zwaar. Van de dertig studenten in het eerste jaar zijn er vier afgestudeerd en vier, waaronder ik, nog bezig.’
Lievelingsplek in Utrecht?De Flater, een kroeg waar m’n vriendengroep elke donderdagavond samenkomt.’
Ontbijt? ‘Kwark met muesli.’
Geloof je? ‘Ik geloof in inclusiviteit, in verbinden door middel van boeken en muziek.’
Grootste angst? ‘Dat we nog minder lief worden voor elkaar. Dat komt door social media. Dat zorgt voor zoveel ruis. Het is nooit genuanceerd, vaak infantiel.’
Welk cijfer geef je je leven op dit moment? ‘Doe maar… een 9. We zeiken veel, maar zie het eens in perspectief, kijk om je heen in de wereld: Nederland is fucking amazing.’

Vlees of vega? ‘Vlees.’
Elke dag pizza of keukenprins? ‘Keukenprins. Ik ben van de basic gerechten, als mashed potatoes.’
Hond of kat? ‘Hond. Maar we hebben een kat.’
Facebook, Instagram of Snapchat? ‘Ik heb social media verbannen.’
Nederlander of Europeaan? ‘Europeaan.’
In je comfortzone of out of the box? ‘Out of the box.’
Wat wil je later worden? ‘Meester. Verder onderneem ik van alles, ik heb zoveel plannen. Ik wil Spaans leren. En momenteel geef ik workshops aan bedrijven, dat wil ik verder uitbouwen. Zo help ik bijvoorbeeld KLM bij het omgaan met medewerkers van vier verschillende generaties. Jongeren hebben standaard ADD, die kunnen zich niet langer dan een minuut of zeven concentreren. Ze zijn wel supergoed in multitasken. Daar moet de oudere generatie aan wennen. En de jongere generatie moet weer wennen aan kritiek.’