Student Style—Tom

‘Ik voel me bij vlagen wel kut, maar dan ga ik boarden.’

Tom Blankers

‘Ik heb nogal last van wanderlust’

Tom Blankers

Naam: Tom Blankers (21, derdejaars Muziektherapie)

Omschrijf je stijl? ‘Hippie. Ik heb een miljoen harembroeken. Heerlijk, een windje langs je benen. Ik draag ze sinds ik op mezelf woon en m’n ma niet meer kleding voor me koopt.’
Winkels? ‘Veel van m’n broeken komen van Fishermanspants, heel makkelijk: one size fits all. Andere kleding vind ik bij wintersport-outlets.’
Wat zou je zelf nooit dragen? ‘Een bomberjack. Ik wil niet worden geassocieerd met hardcore.’

Muziek? ‘Veel drum & bass. Oude rock als Led Zeppelin. Elektronische muziek als Flume, Nujabes, Gramatik en Bonobo. Hiphop. Ik luister muziek op m’n telefoon, via Spotify.’
Laatste concert/feest? ‘Subway, een drum & bass feest in de Maassilo in Rotterdam. Wat een supertoffe locatie.’

Film? ‘Into the Wild. Die heb ik zo’n zes, zeven keer gezien. Ik hou van de vibe, de muziek. Ik vind Eddie Vedder een chille artiest. Of de film slecht afloopt? Het personage sterft vredig, zen.’
Tv? ‘Als ik in slaap wil vallen, zet ik de tv wel eens aan. Op Comedy Central of SBS6. Bij Undercover in Nederland of andere bullshit is het prima in slaap vallen.’
Boek? ‘Ik lees veel Harry Mulisch. Ik word opgeslokt door zijn schrijfstijl. Ik heb net het Stenen Bruidsbed uit.’
Hobby? ‘Ik heb recent een DJ-controller gekocht. Veel vrienden van me draaien en het lijkt me leuk om dat ook te kunnen. Ik draai drum & bass en jungle.’
App? ‘Ik houd Bux battles met vrienden. Bux is een app waarmee je in aandelen kan handelen. Je kunt tegen je vrienden spelen, wie het meeste rendement haalt. “Ik maak je helemaal in met m’n ING-aandelen!” hoor je dan.’
Sport? ‘Ik board. Deels praktisch, als transport. Maar ik ga ook vaak boarden zonder eindbestemming. Vanaf Scheveningen naar Hoek van Holland en weer terug.’
Nieuws? ‘Ik probeer het te vermijden. Een jaar of vijf geleden ben ik gestopt toen ik ontdekte dat nieuws alleen maar negatief is. En als het echt belangrijk is, hoor ik er toch wel van en zoek ik er eventueel iets over op.’
Gestemd op? ‘Ik twijfelde tussen GroenLinks en Partij voor de Dieren. Mijn vriendin liet me het programma op het gebied van milieu van beide partijen vergelijken en toen was de twijfel weg. Ik heb PvdD gestemd.’

Bijbaan of alleen stufi? ‘Ik loop stage bij een woonzorginstelling voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel en dementie. Muziektherapie kan dan helpen met de acceptatie van het letsel of de revalidatie. Zo zing ik bijvoorbeeld kinderliedjes met een man die afasie heeft. Door het zingen van de liedjes, waarbij een ander deel van de hersenen wordt aangesproken dan met spraak, kan hij steeds iets beter communiceren.’
Woning?
 ‘In een studentenflat in Den Haag. Ver van m’n studie in Amersfoort maar dicht bij m’n stage.’
Plekje in Utrecht? ‘Overvecht, daar staat nu alles in de bloesem.’
Ontbijt? ‘Ik krijg ‘s ochtends niets door m’n keel. Ik heb brood met humus gegeten als brunch.’
Roken? ‘Zo rond m’n veertiende, vijftiende ben ik begonnen. Het is een aanslag op m’n longen, bizar hoe slecht m’n conditie er door is. Maar ik kijk er niet uitsluitend negatief naar. Ik ben best een hedonist. Ik vind het lekker. Even vijf minuten buiten, een momentje om te kalmeren. Ik rook gelukkig maar drie of vier sigaretten per dag. Maar uiteindelijk wil ik er wel een keer vanaf.’

Tom Blankers

Veranderen aan HU? ‘De communicatie tussen leerling en instelling. Het is vaak zo bureaucratisch. Zo had ik een onvoldoende voor een verslag gekregen zonder feedback. Van de leraar kreeg ik een out-of-officebericht, die bleek maanden weg. Vervolgens werd ik door m’n slb’er verwezen naar een andere medewerker, die me ook weer doorverwees. Je moet vaak door zoveel lagen heen.’
Belangrijkste les? 
‘Reflecteren. Op je eigen houding, die van anderen, alles. We hebben zoveel reflectieverslagen moeten schrijven. Ik ergerde me er eerst dood aan, maar het is zo goed geweest. Je wordt je bewust van je eigen doen en laten, je leert jezelf zo goed kennen. Ik heb een keer een les gehad waarover vooraf werd gezegd dat elke student er minstens één keer door zou gaan huilen. Dat bleek te kloppen. Ik denk dat als je kiest voor een opleiding in de zorg, je vaak zelf al een zorgbehoefte hebt gehad. Dat je een rugzakje hebt. Dat maakt het allemaal zo heftig.’

Geloof je? ‘Lastige vraag. Ik heb op een christelijke basisschool en voortgezet onderwijs gezeten. Ik heb me verdiept in alle religies en elk geloof heeft wel iets waarmee ik me kan identificeren. Ik geloof in energie. Ik denk dat het doel van de mensheid is om energie op te wekken door kennis op te doen, vriendschappen te sluiten, en dat als je overlijdt, die energie ten goede komt aan het collectief.’
Welk cijfer geef je je leven nu? ‘Een 8. Ik voel me bij vlagen wel kut, maar dan ga ik boarden. Of ik ga mediteren tot ik zen word.’

Club of bar? ‘Café.’
Vlees of vega? ‘Vega.’
Elke dag pizza of kookprins? ‘Kookprins. Ik vind het leuk om te koken. En mijn vriendin is een kookprinses. Zij kan zulke lekkere vegetarische maaltijden bereiden.’
Blind of doof? ‘Blind. Communicatie is moeilijker als je doof bent. Er zit zoveel emotionele lading in een stem. Ik zag onlangs trouwens een documentaire over deze vraag.’
Ochtendmens of nachtbraker? ‘Nachtbraker.’
Hond of kat? ‘Hond. Ik had er vroeger een, Mojo, echt een schatje.’
Facebook, Instagram of Snapchat? ‘Facebook.’
Londen, Berlijn of Parijs? ‘Bombay.’
Uggs of Crocs? ‘Crocs. Die zijn tenminste nog praktisch.’
In je comfortzone of out of the box? ‘Out of the box.’

Wat wil je later worden? ‘Muziektherapeut en gelukkig. Dat gaat vast goed samen. Ik heb altijd al een behoefte gehad om mensen te helpen èn ik wilde muzikant worden. Ik heb een beroepskeuzetest gedaan en daar stond muziektherapeut helemaal bovenaan. Het bleek een schot in de roos. Ik vind het ook erg belangrijk dat ik een eigen werkwijze kan hebben. Ik ga als vrienden om met m’n patiënten. Dat kan als muziektherapeut. Ik wil eerst gewoon in Nederland werken en het vak leren beheersen. Later wil ik naar het buitenland. Sowieso wil ik eerst een tijd door Zuid Azië reizen zo gauw ik m’n papiertje heb. Ik heb nogal last van wanderlust.’

Meer Student Style

Volg ons op Instagram
Reageer!
Reageer!
Deel via...