Student Verpleegkunde wint eHealth-scriptieprijs

Jeffrey Vos schreef afstudeerscriptie over het gebruik van virtual reality-bril bij verbandwisselingen bij kinderen.

Foto: Andri Koolme

Met een virtual reality-bril worden verbandwisselingen bij kinderen met brandwonden een stuk draaglijker voor het kind. Student Verpleegkunde Jeffrey Vos van de HU schreef er zijn afstudeerscriptie over. Hij won er de eHealth-scriptieprijs van beroepsvereniging V&VN mee.

‘Pijn is een subjectief verschijnsel’, zegt Vos. ‘De een ervaart het intenser dan de ander. Wanneer de aandacht in beslag genomen wordt door beelden nemen pijngevoelens af en ook is er minder ruimte voor angstgevoelens’, is een van de conclusies die Vos trekt in zijn afstudeerscriptie.

Bij brandwondencentra wordt ermee geëxperimenteerd. Vos onderzocht wat het effect is van zo’n VR-bril op kinderen bij de verzorging van hun brandwonden. Daarvoor deed hij literatuuronderzoek naar het fenomeen en nam interviews af met verpleegkundigen, afdelingsleiders en experts bij drie Nederlandse brandwondencentra.

Jong patiëntje
Zowel uit de literatuur als uit de interviews blijkt: het werkt. ‘Vaak krijgen kinderen de bril al voorafgaand aan de behandeling opgezet’, zegt Vos. ‘Als de behandeling begint wordt dat vaak wel gezegd, maar je voorkomt zo dat het kind angstig wordt. Ze reageren er heel goed op.’

Vos presenteerde zijn onderzoek bij de prijsuitreiking van de scriptieprijs van de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) maandag 6 november in Zwolle. Daar voerde hij een jong patiëntje op dat het spelletje Mining Mike speelt, terwijl de verpleegkundige zijn verband wisselt. Het ventje lijkt het best naar zijn zin te hebben. ‘Het is een goedkope en effectieve interventie’, zegt Vos.

Publieksstemmen
Vos ontving ruim veertig procent van de publieksstemmen en een lovend oordeel van de jury. ‘Ik had dit nooit verwacht’, zegt Vos opgetogen. ‘Toen ik me voor de zomervakantie aanmeldde verwachtte ik er verder weinig van. Toen ik na de zomer bij de laatste vijf bleek te zitten was dat al een hele verrassing, maar dat er zoveel op mij gestemd is en de jury me dit meegeeft, dat is ongelofelijk.’ Vos nam een geldprijs van duizend euro mee naar huis.

Bron: HU Redactie

Volg ons op Instagram
Reageer!
Reageer!
Deel via...