Nieuws

Studenten spuiten 10.000 vierkantjes op Utrechtse straten. ‘Docenten lopen op hun tandvlees’

Foto: Kees Rutten

Elke halve meter een rood vierkantje op straat, in totaal tienduizend keer. Studenten van Universiteit Utrecht zijn bezig met spuiten, op het traject van 5 kilometer tussen Domplein en Utrecht Science Park. De actiegroep WOinActie wil hiermee aandacht vragen voor de tienduizend uur die de docenten aan de UU gezamenlijk per week overwerken, per docent zo’n veertien uur per week.

De actie is in sneltreinvaart georganiseerd, na een interview met de Leidse hoogleraar Remco Breuker in de Volkskrant op 21 augustus. Het kopstuk van de WOinActie-beweging sprak daarin zijn teleurstelling uit over het gebrek aan steun van studenten bij de protesten tegen de hoge werkdruk.

‘Nog een uurtje werk’

Utrechtse studentmedezeggenschappers kwamen daarna in hun appgroep op het idee om bij de opening van het Academisch Jaar hun Utrechtse docenten een hart onder de riem te steken. Crowdfunding bracht geld voor de spuitbussen en vanmorgen togen tientallen studenten de straat op om hun ‘verwijt in krijt’ op te tekenen.

‘Hoe ver moeten we nog? Tweehonderd meter? Da’s nog een uurtje werk.’ Tijn Deelen (22) student sociologie aan de UU, is met zijn studiegenoot al een paar uur bezig. We spreken hem ter hoogte van zwembad De Krommerijn, een halve kilometer van De Uithof. ‘We moeten ons beter realiseren hoe druk docenten het hebben,’ verklaart hij. ‘Ze doen hun stinkende best om hun werk af te krijgen, maar ze lopen op hun tandvlees. Mailtjes zijn soms kortaf, ze sturen ons door naar student-assistenten of kijken tentamens later na dan afgesproken. Ze schamen zich, maar ik neem het ze niet kwalijk. Het zijn de overheid en het management van de universiteit die ze niet zo zouden moeten pushen. Er moet meer salaris bij, daar vragen we aandacht voor.’

Illegaal bezig zijn de krijtspuiters niet, vertelt Ingrid Weerts, een van de initiatiefnemers aan universiteitsblad Dub. ‘De actie is aangekondigd bij de gemeente en het gebruik van krijtspray is toegestaan bij demonstraties.’

Ook interessant: Minister van onderwijs: ‘Geen korting op collegegeld voor studenten.’

Foto: Kees Rutten