Nieuws

Studenten surfen vaak onveilig

Studenten zijn laks met het beveiligen van hun computer. Zowel thuis als op de universiteit of hogeschool. Vaak weten ze wel dat pc-beveiliging beter kan, maar doen ze er niets mee.

Dat blijkt uit onderzoek van SURFnet, dat ict-diensten voor het hoger onderwijs levert. Op tijd een backup maken doen studenten zelden, spam gooien ze weg zonder het te melden bij de systeembeheerder en regelmatig stinken ze in mailtjes waarin ze naar persoonlijke gegevens wordt gevraagd, het zogenoemde phishing. Ook vergeten ze vaak hun beeldscherm te vergrendelen als ze even niet achter hun computer zitten.

Onwetendheid is niet het probleem, laksheid speelt een grotere rol. “Waarschijnlijk moet er eerst iets mis gaan voordat studenten hun computerbeveiliging beter op orde brengen”, zegt een woordvoerder van SURFnet. “Als je scriptie waar je maanden aan hebt gewerkt ineens kwijt is, leer je wel om op tijd backups te maken.”

Medewerkers van universiteiten en hogescholen hebben hun zaakjes beter op orde dan studenten. Zij maken vaker melding van spam, phishing en bedreigingen op internet.

SURFnet voerde het onderzoek uit in het kader van een speciale campagne om studenten en medewerkers in het hoger onderwijs te wijzen op het belang van computerbeveiliging.