Nieuws

Studenten: waarom ik in deze bibliotheek studeer

Foto: Kees Rutten

De bibliotheken van de Universiteit Utrecht (UU) zijn vanaf maandag 15 oktober bij wijze van proef alleen toegankelijk voor eigen studenten. HU-studenten en anderen moeten komende tentamenperiode uitwijken naar andere studieplekken. Trajectum bezocht de HU-bibliotheek en de bibliotheken van de universiteit in De Uithof en het centrum. Wat vinden studenten van de maatregel?

‘De HU-bibliotheek is altijd helemaal vol’

Reinout Buwalda
Eerstejaars Technische Bedrijfskunde (HU)

Wat ben je aan het doen? ‘Ik studeer voor de tentamens van de aankomende weken. Om precies te zijn voor de vakken inleiding technische bedrijfskunde en proces- en informatie engineering.’
Waarom in de universiteitsbibliotheek in het centrum? ‘Die is het dichtst bij huis. Ik woon in het centrum van Utrecht.’
Wat als de UB alleen UU-studenten toelaat? ‘Dan ga ik ergens in De Uithof of thuis studeren. Op de hogeschool kan je een ruimte reserveren. Nee, niet in de bibliotheek van de HU. Daar zijn te weinig plekken om te studeren; het is daar altijd helemaal vol.’
Wat vind je van de maatregel van de universiteit? ‘Jammer, want het is dicht bij huis dus het zou lekker zijn om hier te kunnen blijven. Ik begrijp de maatregel van de UU wel, maar ik vind wel dat er een concrete oplossing moet komen voor HU-studenten die in het centrum wonen.’’

 

‘Het is rustiger, minder prikkels’

Dennis Schrauwen
Tweedejaars Human Resource Management (HU)

Wat ben je aan het doen? ‘Ik ben bezig met een opdracht; het schrijven van een onderzoeksverslag.’
Waarom in de UB in De Uithof? ‘Ik heb het  geprobeerd, studeren in de HU-bieb. Maar ik vind deze bibliotheek fijner, ik weet niet preciezer waarom. Deze bibliotheek is rustiger, hier zijn minder prikkels. Dat is het, denk ik.’
Wat als de UU-bieb alleen UU-studenten toelaat? ‘Dan ga ik het in de stad proberen. En als ik er daar ook niet in kom, ga ik naar de HU-bibliotheek. Dat is nog altijd beter dan thuis studeren. Al denk ik wel dat deze dan heel druk wordt. De HU lijkt in het algemeen drukker dan vorig jaar, ook de openbare ruimtes.’
Wat vind je van deze maatregel van de universiteit? ‘Voor mij is het heel jammer, maar er zal vast een goede reden voor zijn.’

‘Sinds de opening ben ik hier te vinden’

Davide Bonalumi
Derdejaars International Business and Management Studies (HU)

Wat ben je aan het doen? ‘Ik ben aan het studeren voor een tentamen micro economics. Ter invulling van mijn minor volg ik een pre-master op de universiteit.’
Waarom in de HU-bibliotheek?
‘Ik vind de HU-bibliotheek lichter en de houten tafels zijn mooi. Het is lekker rustig, na vier uur verdwijnt iedereen. Ook de foodcourt zo dichtbij is heel fijn. Sinds de opening van de bibliotheek ben ik hier al te vinden, ik ben trots op de HU!’
Wat als de UU-bieb alleen UU-studenten toelaat? ‘Voor mij maakt het niet zo veel uit. Een huisgenoot van mij studeert in Tilburg en woont in Utrecht. Zij gaat altijd naar de universiteitsbibliotheek, dus voor haar verandert er wel veel. Ik denk dat het drukker wordt in de HU-bibliotheek, dus dan moet ik er gewoon op tijd zijn. Ik zou wel graag willen dat de HU-bibliotheek vast op zondagen open gaat.’
Wat vind je van deze maatregel van de universiteit? ‘Ik begrijp dat de universiteit experimenteert om de efficiëntie van de bibliotheek te bevorderen. En voor de universiteitsstudenten is het fijn dat er waarschijnlijk meer plek is. Aan de andere kant zijn er wel veel mensen die hieronder lijden.’

‘Goed concentreren en vlakbij huis’

Danielle Burger
Derdejaars International Business (HU)

Wat ben je aan het doen? ‘Ik was bezig met een evenement dat ik organiseer te promoten via Facebook en een portfolio herkansen dat ik in het eerste jaar niet gehaald heb.’
Waarom in de universiteitsbibliotheek in het centrum? ‘Omdat ik me hier goed kan concentreren en het vlakbij huis is. De Uithof is een stuk verder weg.’
Wat als de UB alleen UU-studenten toelaat? ‘Of ik blijf thuis studeren of ik ga naar de HU-bibliotheek. Daar ben ik vaker geweest. Die is minder groot dan de universiteitsbibliotheek, maar net zo rustig. Dus dat is prima.’
Wat vind je van de maatregel van de universiteit? ‘Ik begrijp heel goed de reden: de universiteitsbibliotheek zit voor en tijdens de tentamenperiode overvol. Maar het is wel balen voor de hbo-studenten. De HU moet ervoor zorgen dat er voldoende plekken zijn in de eigen bibliotheek.’

 

‘Mijn studie zit in dit gebouw’

Lars
tweedejaars Technische Bedrijfskunde (HU)

Wat ben je aan het doen? ‘Ik ga leren voor mijn tentamens volgende week, een beetje samenvatten en zo. Vanmiddag hebben we een Socrative test. Dat is een soort meerkeuzetoets in een collegezaal om te kijken wat we al weten van de tentamenstof. Daarna krijgen we pizza.’
Waarom in de HU-bibliotheek? ‘Goeie vraag! Hier zit je wel rustig. Je kunt hier makkelijk binnenstappen en mijn studie zit ook in dit gebouw.’
Wat als de UU-bieb alleen UU-studenten toelaat? ‘Ik zit ook weleens in de Universiteitsbibliotheek, maar ik denk dat ik gewoon hierheen blijf gaan. Sommige mensen vinden het lastig om vroeg op te staan, maar daar heb ik geen last van. Dus ik kan hier mooi op tijd beginnen. Ik ben wel benieuwd hoe druk het zal zijn.’
Wat vind je van deze maatregel van de universiteit? ‘Begrijpelijk, ook al is het voor mij alleen maar nadelig. Op Padualaan 99 zijn volgens mij ook lokalen tekort en was er het idee om alleen studenten en medewerkers toe te laten die normaal gesproken in dat gebouw zitten. Dus ja, je ziet het ook daar terug.’

‘Misschien een extra bibliotheek bouwen?’

Thijs Folkeringa
Masterstudent Economie (UU)

Wat ben je aan het doen? ‘Ik ben bezig met een opdracht. Eigenlijk is het een combinatie van een studieopdracht en een praktische opdracht voor een trainingstraject via StudentInc.’
Waarom in de UB in De Uithof? ‘Deze bibliotheek is heel ruim opgezet. Het is hier stil en er is veel plek. De bibliotheek in de binnenstad is een stuk kleiner en ook de ruimtes zijn klein, dat vind ik niks.’
Wat als de UU-bieb alleen UU-studenten toelaat? ‘Dan ga ik nog steeds naar deze bibliotheek.’
Wat vind je van deze maatregel van de universiteit? ‘Ik snap dat er maatregelen nodig zijn tijdens de drukke tentamenperiode, maar voor HU-studenten moet er ook plek zijn. Misschien moet er een extra bibliotheek worden gebouwd.’