Kort

Studenten willen niet meewerken aan bron- en contactonderzoek, vrezen voor quarantaine

Er is onder studenten weinig animo om mee te doen aan het bron- en contactonderzoek. Ze willen namelijk niet twee weken in quarantaine. Dat komt omdat ze vrezen voor het verlies van hun bijbaan en zich dan zorgen maken of ze hun huur nog wel kunnen betalen.

Dat vertelde minister Huge de Jonge van VWS gisteren tijdens een debat in de Tweede Kamer, schrijft ScienceGuide. De Jonge had van de GGD Rotterdam Rijnmond gehoord dat de houding van studenten tegenover het onderzoek negatief is. ‘Dan hoor ik dat bijvoorbeeld studenten zeggen: “Ja, de groeten, ik moet ook gewoon mijn studentenbaantje houden en ik moet mijn kamer betalen. Ik doe dus even niet mee aan bron- en contactonderzoek, want stel dat ik als contact naar voren kom, dan kan ik een paar weken in quarantaine.’

Daar had De Jonge weinig begrip voor: ‘Ja, de groeten! Daar ga ik eventjes niet al te begripvol over zijn, jongens, want als we het zo doen, dan houden we het virus er gewoon niet onder. Ik vind dus wel dat we daar streng tegen moeten zijn. We moeten zeggen: “Nee, quarantaine moet sowieso. Punt.’