Studenten-startup lanceert beter-studeren-pil

Door de 'Study Buddy' zou je concentratie en geheugen moeten verbeteren.

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: een pilletje met alleen natuurlijke ingrediënten om makkelijker te kunnen studeren. Twee starters komen als studentenstartup binnen StudentInc met de ‘Study Buddy’, een voedingssupplement dat de concentratie en het geheugen verbetert. ‘Goedkoper dan koffie’, aldus de initiatiefnemers.

Bedenkers Gerben Houwers (student business administration) en Wimme Klaver (net klaar met de master organisatiepsychologie) merkten dat veel studenten snel afgeleid zijn tijdens het studeren. ‘Daar komt het idee van Study Buddy vandaan. We willen mensen op een gezonde manier meer flow laten ervaren: helemaal opgaan in je activiteit zonder dat het je moeite kost.’

Niet iedereen is even gevoelig voor voedingssupplementen, dus in hoeverre dit effect merkbaar is, verschilt per persoon.  Dat bleek ook bij de eerste versie van de Study Buddy, die is getest op zestig studenten. Een deel meldde positieve gevolgen, maar een ander deel gaf aan weinig tot geen effect te merken. Daarom worden de stoffen in de nieuwe versie van de Study Buddys verhoogd. Omdat de stoffen natuurlijk zijn, is een overdosis niet mogelijk, zegt Wimme.

Van de natuurlijke stoffen die de Study Buddy’s bevat is wetenschappelijk aangetoond dat ze je concentratie en geheugen verbeteren, maar de stoffen zijn niet in combinatie met elkaar getest.  ‘Je kan alle stoffen los online bestellen, maar wij hebben ze in samenwerking met experts in de juiste verhouding in een capsule verpakt. In deze combinatie zijn ze nog niet eerder op de markt gebracht,’ vertelt Wimme.

Study Buddy werkt lichamelijk niet verslavend. Geestelijk is hierover niets aangetoond, dus dit kan het geval zijn.  ‘Maar dat is met alles zo, het lezen van een boek voor een tentamen kan bijvoorbeeld ook geestelijk verslavend zijn.’

De nieuwe versie van de Study Buddy is eind april te koop en kost €19,95 voor dertig stuks. Wimme: ‘Dat is goedkoper dan dat je elke keer een kop koffie haalt’.

JMW Vind hier jouw bijbaan

3 reacties op “Studenten-startup lanceert beter-studeren-pil

1. Yo, weer zo’n leuke start-up van StudentInc! Zet hem op Wimme en Gerden. Wi je ook je eigen bedrijf beginnen naast je studie, kom dan langs.

2. Zucht… Deze tekst is duidelijk geschreven door de eigenaars van dat bedrijf. Trajectum, googlen jullie even met me mee terwijl ik deze oplichterij aan stukken scheur?

Citoline is een stof die effect heeft op de doorbloeding van de hersenen. Gaat hier iets ernstig mee fout, om het maar even bot te zeggen, dan ben je een lijk. Daarom is deze stof normaal gesproken uitsluitend op doktersvoorschrift te krijgen, en alleen met medische indicatie.

Er zit een hoge dosering cafeïne in, tot wel 366 mg. Volgens de wetgeving hoort een dergelijk product een waarschuwing te bevatten. Dit product overtreed dus de wet.
    De maximale veilige dosis cafeïne is 400 mg per dag, dus je mag maximaal een van deze kwakzalf-pillen per dag, en dan mag je geen koffie, cola of energydrank drinken, anders krijg je gezondheidsschade door een overdosis cafeïne.

Een overdosis vitaminen heeft geen, of schadelijke effecten. Dit is al meer dan 20 jaar bekend.

Alle stoffen uit de categorie ‘flow blend’ hebben geen aangetoonde werking.

Piper Nigrum, oftewel zwarte peper. Gewoon te koop bij de supermarkt, lekker in het eten, nul wetenschappelijk aangetoonde werking op je concentratievermogen.

Samenvattend:
    -Geen bewezen werking van veel stoffen
    -Het is wetenschappelijk aangetoond dat deze pil verslavend werkt. Stoppen geeft intense hoofdpijn, vermoeidheid en trillende handen als afkickverschijnselen, deze kunnen ongeveer een week aanhouden.
    -Veel van deze stoffen staan al jaren bekend als gebruikt in de kwakzalverij
    -Deze pil, zeker in combinatie met de aantoonbaar foutieve bewering van de verkopers dat deze schadeloos is, leidt tot gezondheidsschade
    -Deze pil veroorzaakt rusteloosheid, angststoornissen, vaatschade (in de hersenen!), beven, suizende oren en hartkloppingen.

Dit kostte me in totaal ongeveer 4,5 minuut om uit te zoeken. Dit soort fact-checken is niet moeilijk.

Comments are closed.