Studentenhuisvester SSH 60 jaar

Van een huis naar 19.000 kamers.

Op 22 juni 1956 werd de Stichting Studenten Huisvesting in Utrecht opgericht.  Tot die tijd huurden studenten vooral kamers bij particuliere verhuurders. De Nederlandse Studenten Raad luidde de noodklok, omdat het kamertekort in Utrecht was opgelopen tot zo’n 350.

Door Janny Ruardy

Ook de Universiteit Utrecht constateerde dat studentenhuisvesting een probleem begon te worden. Op initiatief van de Utrechtse studenten Jacob Maris en Christian Wali van Lohuizen, ontstond de Stichting Studentenhuisvesting in Utrecht.

Het eerste studentenhuis

Aan de Johan de Wittstraat 5 in Utrecht kwam het eerste een studentenhuis voor 14 meisjes. De kamers waren geheel gemeubileerd. Jongens en meisjes woonden apart. De SSH verhuurt de kamers in dit stadspand nog steeds, de kamers zijn niet meer gemeubileerd en jongens en meisjes wonen door elkaar.

Directeur Ton Jochems woonde zelf in zijn studententijd op kamers in Utrecht. ‘Zo’n beetje alles is veranderd: Technologie, sociale media, studeren via de livestream. Behalve wonen op kamers, dat is nog steeds hetzelfde: nieuwe vrienden vinden, ruzie maken, feesten geven, samen eten. Lekker op jezelf wonen!’.

Van 14 naar 19.000 kamers

De SSH is in 60 jaar flink gegroeid. Na de bouw van de
studentencomplexen aan de Ina Boudier-Bakkerlaan (1300 kamers) en Tuindorp-West Complex (1200) ging het hard. Inmiddels is de SSH landelijk actief en verhuurt 19.000 studentenkamers en woningen in Utrecht, Amersfoort, Rotterdam, Zwolle, Tilburg, Maastricht en Zwolle.

In het kader van het lustrum wil de SSH graag de oorspronkelijke bewoners van Johan de Wittstraat 5 uit 1957 bij elkaar brengen. Reageren kan via communicatie@sshxl.nl of 088-7304200

 

Volg ons op Instagram
Reageer!
Reageer!
Deel via...