Studentenhuizen in Deventer en Utrecht winnen Energy Race

Twee Deventer studentenhuizen halveerden hun energierekening . Maar een Utrechts huis had in deze vijf maanden de ‘kleinste voetafdruk’, oftewel het minste CO2-verbruik per bewoner en woonoppervlak.

Foto Kees Rutten

Nu het zo warm is, lijken de koude wintermaanden alweer vergeten. Maar welk studentenhuis bespaarde eigenlijk de meeste energie in de maanden november tot april? Huizen in Deventer en Utrecht hebben de Student Energy Race gewonnen.

Twee studentenhuizen in Deventer wisten hun energierekening te halveren: de een verbruikte 57,4 procent minder energie, de ander 48,7 procent. Daarmee eindigen ze bovenaan in het klassement van de milieuvriendelijke studentenwedstrijd.

Maar de prestatie van een Utrechts huis is eigenlijk nog groter: de deelnemers uit de Lange Nieuwstraat had in deze vijf maanden de ‘kleinste voetafdruk’, oftewel het minste CO2-verbruik per bewoner en woonoppervlak.

Aan de wedstrijd deden 150 studenten uit zeven studentensteden mee. De race is bedoeld om studenten bewust te maken van hun energieverbruik.

De bewoners van het studentenhuis in Deventer lagen halverwege de race al aan kop. Ze hebben een energiezuinige cv-ketel, ze koken vaker samen, ‘en dan meteen voor meerdere dagen’ en laten de vaatwasser pas draaien als hij echt vol zit, vertelde een van hen. Ook trekken ze liever een warme trui aan dan de verwarming te laten branden.

Daar kwam bij dat ze lang niet altijd thuis waren: een liep stage, een ander was op vakantie. Dat is natuurlijk ook een manier om je energierekening omlaag te brengen: ergens anders de warmte opzoeken.

Eindstand

Rotterdam Maasstraat 5 7,8% minder
Leiden Herengracht 74 5,6% minder
Delft Spoorsingel 66 4,1% minder

Bron: Student Energy Race.

Het is niet meer mogelijk om te reageren

1. De besparing heeft ook met de kwaliteit van de 0-meting te maken. Als je een grote energieslurper was met vloerverwarming in de badkamer of veelvuldig gebruik van de droger is het veel eenvoudiger om te besparen zonder dat je kwaliteit van leven achteruit gaat.

1. Hallo Bernard, daar maak je een goed punt! Energie besparen kan inderdaad door kleine en simpele veranderingen te maken. Je kwaliteit van leven hoeft niet daarmee achteruit te gaan. Als we ons daar met z’n allen bewust van zijn, kunnen we het verschil maken. Overigens is de kans dat een studentenhuis vloerverwarming heeft in de badkamer erg klein. Bedankt voor je bericht.