Nieuws

Studentenpas gekraakt

Twee studenten van NHL Hogeschool in Leeuwarden zijn er in geslaagd om hun studentenpas te kraken. Ze konden het saldo op de kaart verhogen en er in de kantine van de hogeschool mee betalen.

De studenten communicatie & multimediadesign ontwikkelden een computerprogramma waarmee de pas kan worden opgewaardeerd. Vervolgens konden ze zonder problemen een broodje afrekenen in de kantine. Ze wilden geen problemen krijgen en meldden hun bevindingen bij de hogeschool.

Die gaat nu met de leverancier in gesprek om te kijken of het lek kan worden gedicht, zegt een woordvoerder. Ondertussen houdt ze de transacties in de gaten. ‘We maken elk half uur een uitdraai om te controleren of er studentenpassen op een andere manier zijn opgewaardeerd.’ Die passen staan op naam, dus studenten zijn eenvoudig te traceren.

NHL Hogeschool maakt pas een jaar gebruik van het systeem. ‘Voor dit soort studenten is het natuurlijk ook een kick om te proberen de pas te kraken’, erkent de woordvoerder. ‘Na de verhalen over de ov-chipkaart zat het erin dat studenten dit ook een keer zouden proberen. Stiekem zijn we ook we trots dat onze studenten kundig genoeg zijn.’