Nieuws

Studentensoos Cabo Bianci dicht na incident

De studentensociëteit Cabo Bianci van de faculteit Natuur en Techniek is sinds maandag tijdelijk gesloten. De directie van de faculteit heeft dit besloten nadat er een klacht van twee vrouwelijke studenten is binnengekomen. Zij voelen zich onheus bejegend.

Vorige week donderdagavond deed zich een incident voor. De twee FNT-studentes bezochten samen met enkele andere studenten de soos van de vereniging. Omdat zij niet tot de vaste klanten behoorden maakte enkele aanwezigen kennis met hen. Een bestuurslid van de vereniging kreeg het aan de stok met een van de mannelijke studenten van de groep. Die werkte het bestuurslid hardhandig tegen de grond waarna het gezelschap werd verzocht te vertrekken. Toen zij hieraan geen gehoor gaven zongen de andere aanwezige bezoekers in de richting van de studentes in koor: ‘Daar moet een piemel in’.
 
Liesbeth Meijer, directeur bedrijfsvoering van de FNT, besloot nadat zij de klacht had ontvangen tot voorlopige sluiting van de sociëteit in de kelder van de FNT-locatie Nijenoord 1. Ook vorig jaar heeft er een incident plaatsgevonden, vertelt ze. Toen is in de ruimte een pornofilm getoond, wat leidde tot een formele berisping van Cabo Bianci. De soos zal mogelijk na de paasdagen weer open gaan. De komende dagen vinden nog gesprekken plaats tussen de directie en betrokkenen. ‘Ik vind dat dit soort zaken niet kunnen in een gebouw van de HU’, stelt Meijers.
 
Het bestuur van Cabo Bianci heeft inmiddels maatregelen genomen. Het betreffende bestuurslid is voorlopig op non-actief gesteld en er geldt voortaan een verbod op spreekkoren en liederen in de soos. ‘Ik kan me goed voorstellen dat de studentes zich er niet goed bij voelen en een klacht indienen’, zegt voorzitter Mark Smits. ‘Van de andere kant is hen gevraagd te vertrekken en dat hebben ze niet gedaan. Dit soort liedjes worden wel eens gezongen bij de verenigingen of disputen. Maar met mensen erbij die je niet kent moet je dat niet doen.’