Nieuws

Studentpartijen Delft en Groningen succesvol

De studentenpartijen die meededen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Delft en Groningen, trokken meer stemmen dan in 2006. Maar Student058 haalde de kiesdrempel in Leeuwarden niet.

De grootste studentenpartij is STIP (Studenten Techniek in Politiek) in Delft. De partij kreeg acht procent van de stemmen, tegen zeven procent in 2006. Ze heeft daardoor nu geen twee, maar drie vertegenwoordigers in de gemeenteraad – maar één minder dan VVD, GroenLinks en Leefbaar in Delft. STIP maakt zich onder meer sterk voor Delft als kennisstad, voor meer studenten- en starterswoningen en voor een goede bereikbaarheid met fiets, auto en openbaar vervoer.

Ook de Groningse partij ‘Student en Stad’ trok meer kiezers. Ze steeg van 2,8 procent van de stemmen in 2006 naar 4,2 procent nu, al leidt dat niet tot een tweede raadszetel. De partij is sinds 1994 vertegenwoordigd in de raad.

De kersverse studentenpartij Student058 in Leeuwarden was het minst succesvol. Eén procent van de stemmen was niet genoeg voor een zetel in de raad. De partij trok landelijke aandacht met een verkiezingsposter waarop haar lijsttrekker naakt stond afgebeeld met een bierflesje voor zijn geslachtsdeel. In overleg met de leden gaat de partijleiding evalueren waar het is misgegaan.