Columns

Studeren in het buitenland

Henk Penseel was (onder andere) docent aan de HU en blogt sinds 2010 voor de Trajectum-site. Ditmaal: waarom we niet massaler studeren in het buitenland.

Op vakantie naar het buitenland met een stel vrienden en/of vriendinnen, dus zonder je ouders, is spannend. Bijna alle jongeren vinden dit iets om naar uit te kijken. Dan zou je denken dat studeren in het buitenland net zo’n aantrekkingskracht heeft. Maar dat blijkt niet zo te zijn, ondanks dat degenen die de stoute schoenen hebben aangetrokken, bijna allemaal terugkomen met enthousiaste verhalen.

In een novembernummer van Folia een artikel over UvA-rechtenstudente Jytte Elfferich die een semester studeerde in Sydney (Australië), een zomerschoolcursus in Xiamen (China) volgde, een studiereis deed door Palestina en Israël en stage liep in Zuid-Afrika. Daar ontmoette ze NOS-correspondent Bram Vermeulen, die ze mocht helpen met de voorbereiding van een interview.

Wat ze allemaal heeft kunnen doen, vindt Jytte een groot voorrecht en ook heel leerzaam. Ze blijft voorlopig in ons land om haar master internationaal publiekrecht te halen, maar hoopt wel wat van die buitenlandse levensstijlen vast te houden, want ‘reizen verrijkt echt’.

In datzelfde nummer van Folia is ook een pagina ingeruimd voor Job den Heeten die enkele keuzevakken volgt aan de universiteit van Göteborg. Hij geeft zes toeristische tips en prijst de stad aan, omdat je je er snel thuis kan voelen, mede door de fietscultuur. Maar net als in Utrecht en in Amsterdam is het erg moeilijk om een betaalbare kamer te vinden.

Afgelopen maanden was er in de Nederlandse media veel aandacht voor de toename van het aantal internationale studenten die naar ons land komen. In tien jaar tijd bijna een verdubbeling. Datzelfde is het geval in Amerika. Sinds het begin van de financiële crisis in 2008 is het aantal buitenlandse studenten daar verdubbeld tot bijna 364.000. Volgens Unescocijfers zouden zij ongeveer 18% van het totale aantal studenten vormen in Amerika.

Nog steeds is de VS het aantrekkelijkste land voor buitenlandse studenten, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Australië. Als je kijkt naar het aantal inwoners van China en India is het niet vreemd dat uit die landen de meeste studenten komen die in het buitenland gaan studeren.

Aan de ene kant zijn onze studenten te schijterig om in het buitenland te studeren (de meesten gaan naar België) en aan de andere kant is Nederland zo slecht nog niet om te studeren en te wonen. Want de Nederlandse studenten komen graag terug en relatief veel buitenlandse studenten blijven na hun studie in ons land hangen. Dat kan komen door het werk, de liefde of omdat het gewoon een heerlijk land is om in te wonen.