Nieuws

Supersnelrecht voor vijf demonstranten

Vijf demonstranten die afgelopen vrijdag zijn opgepakt, zullen vandaag al voor de rechter verschijnen. Ze worden verdacht van geweld tegen ME’ers.

Tijdens de rellen na afloop van het studentenprotest zijn vijfentwintig mensen opgepakt, maar deze vijf zijn de enigen die nog vastzitten. De ene demonstrant smeet een hek omver, de andere gooide met stenen, weer een andere wierp een bierblikje naar de ME.

De zitting begint om 14.00 uur vanmiddag. Snelrecht is bedoeld voor eenvoudige strafrechtelijke zaken. Het snelrecht wordt toegepast bij veelplegers, maar ook tijdens feesten als de jaarwisseling en grote demonstraties als die van afgelopen vrijdag.

Het Openbaar Ministerie eist een hogere straf als iemand geweld gebruikt tegen mensen in een publieke functie, zoals ambulancemedewerkers, brandweerlieden of politieagenten. Maar een woordvoerder wil nog niet op de eisen vooruit lopen: ‘Bij de strafmaat weegt ook mee of iemand al eerder voor geweld is veroordeeld, of er letsel was, of iemand heeft bekend en meer van dat soort omstandigheden.’

Er zouden nog meer rechtszaken kunnen volgen. Het Openbaar Ministerie heeft vier andere zaken ‘in onderzoek’.