Columns

Synergie

Disney geldt als hèt voorbeeld van synergie in de entertainmentwereld. Voordat een film uitkomt worden alle takken binnen het concern lang van te voren warm gemaakt voor nieuwe characters die ontwikkeld zijn. Ook de afnemers worden in een vroeg stadium ingelicht (goed voorbeeld van hoe communicatie moet werken). Denk aan: film, dvd, muziek, merchandising, pretparken.

Hoe zit dat op de Hogeschool Utrecht, waar – zoals men zo mooi zegt – gebruik gemaakt kan worden van de schaalgrootte. Een kroonjuweeltje aan de ene kant is de proeftuin op het dak van Oudenoord 700, ontwikkeld door een FNT (Faculteit Natuur & Techniek) student, terwijl aan de andere kant (van de stad, op de Uithof) het dak van de FEM (Faculteit Economie & Management) meer dan tien jaar lekt. Grote prullenbakken dienen daar als regentonnen.

Wat komt er binnen de HU terecht van synergie, sinds diverse fusies van scholen en instituten? Wordt er maximaal gebruik gemaakt van elkaars expertise? Hoeveel didactici van de FE (faculteit Educatie) zijn op andere faculteiten actief? Hoeveel faculteitskranten worden door de FCJ (Faculteit Communicatie & Journalistiek) verzorgd, behalve hun eigen Paduaan? Door de HU valt nog veel te winnen als het gaat om synergie tussen de faculteiten.