Taakstraf voor stelende penningmeester

Student veroordeeld voor het verduisteren van 8.160 euro van het Overleg Studieverenigingen Hogeschool Utrecht (OSHU).

Een voormalige penningmeester van het Overleg Studieverenigingen Hogeschool Utrecht (OSHU) is veroordeeld voor het verduisteren van 8.160 euro van de stichting. Dat bleek tijdens een zitting van de politierechter donderdagmiddag 18 juni.

De tweedejaars student drukte van januari 2012 tot en met mei 2014 in totaal 8.160 euro achterover. De diefstal kwam aan het licht nadat een nieuwe penningmeester was aangetreden. De oud-penningmeester krijgt een taakstraf van 120 uur, waarvan zestig voorwaardelijk. Ook moet hij het ontvreemde bedrag in drie jaar terugbetalen.

Geldnood
De student bekende het geld te hebben gestolen en betuigde spijt. Op de vraag van de rechter waarom hij tot zijn daden is gekomen, antwoordde hij: ‘Uit geldnood. Het begon met het lenen van een klein bedrag met het idee om het later terug te betalen. Maar het liep de spuigaten uit.’ Hij voegde eraan toe dat hij door middel van gokken aan geld probeerde te komen om terug te kunnen betalen. Dat was niet gelukt.

De officier van justitie sprak van een ‘ernstig feit’ en zou een gevangenisstraf van drie maanden op zijn plaats vinden. Maar dan zou de student niet kunnen werken om het bedrag te retourneren en daarmee wordt de stichting OSHU gedupeerd. In plaats daarvan eiste hij 120 uur taakstraf (waarvan de helft voorwaardelijk), een maand voorwaardelijke gevangenisstraf en terugbetaling van het verduisterde bedrag.

Loopbaan
De politierechter ging mee met de strafmaat maar verwierp de voorwaardelijke gevangenisstraf omdat de student dan een strafblad zou krijgen. Dat zou hem in zijn latere loopbaan ernstig kunnen hinderen. Tegen de in de raadszaal aanwezige OSHU-bestuursleden zei de student: ‘Ik wil mijn excuses maken. Ik heb mijn eigen vrienden en medebestuursleden voor de gek gehouden. Ik ga zo spoedig mogelijk terugbetalen.’

 

Volg ons op Instagram
Reageer!
Reageer!
Deel via...