Geldt je rijbewijs ook als identificatie en mag je een blikje energy drink meenemen? Wij vertellen alles wat je moet weten over je tentamens (behalve de antwoorden op je toets).
1. Vergeet je niet in te schrijven (ook voor de herkansing)!
Om je tentamen überhaupt te kunnen maken, moet je je vooraf inschrijven. Ben je eerstejaars? Dan sta je automatisch ingeschreven voor de cursussen en toetsen in je eerste blok.
Let op!
Tweedejaars vergeten soms om zich in te schrijven voor het eerste blok in hun tweede jaar, ziet Berna Stegenga van het STIP (Student Informatie Punt).
‘Vanaf 1 juli staan de studiegidsen voor het nieuwe collegejaar op HU Wegwijs. Daarom is het advies om je vóór de zomervakantie al in te schrijven voor de cursussen en herkansingen.’
Inschrijven moet via OSIRIS. Je schrijft je vooraf in voor de cursussen van het blok dat eraan komt (de planning staat in je studiegids; de deadlines op HU Wegwijs). Bij inschrijving voor een cursus ben je automatisch ingeschreven voor de eerste toetskans. ‘Je kunt je dan meteen inschrijven voor de herkansing, de tweede toetskans’, adviseert Berna. ‘Dan loop je niet het risico dat je dat vergeet. Als je het tentamen in één keer haalt, word je automatisch uitgeschreven voor de herkansing.’ De deadlines voor het inschrijven voor tentamens staan hier en in de MyHU app.
Tip van het STIP: download je studievoortgangsoverzicht (staat in OSIRIS, tab ‘voortgang’). Daar staan alle vakken die jij moet volgen, en je kunt klikken op de vakcodes. Daar verschijnt dan de pagina waar je je kunt inschrijven voor die cursus en/of toets (voor de meeste opleidingen).
2. Te laat?
Ben je te laat voor het inschrijven van een cursus? Schrijf je dan nog wel in voor de toets, adviseert Berna. ‘Je kunt altijd aan de cursusleider vragen of er iets geregeld kan worden waardoor je ook mee kan doen aan de cursussen. Als je dan nog aan de cursus mag meedoen, is het in elk geval noodzakelijk dat je toetsinschrijving in Osiris staat voor het juiste blok.’
Het lijkt handig, maar schrijf je niet in voor toetsen of vakken in latere blokken dan het komende blok. Dan gaat je toetskans namelijk weg. Mocht je het toch per ongeluk hebben gedaan, probeer het dan eerst zelf te corrigeren. Lukt dat niet, omdat de deadline al voorbij is, dan kun je eventueel via HUKAS een verzoek indienen bij de examencommissie om dit te terug te draaien. Check de planning voor jouw klas in je studiegids.
3. Check je inschrijving
Nog een addertje onder het gras: als de toets in jouw agenda staat op mijnrooster.hu.nl, betekent het niet dat je automatisch voor die toets bent ingeschreven. Dat toetsmoment staat namelijk automatisch in de planning. Check eerst OSIRIS. Al het daar staat, ben je wél ingeschreven. Je toetsrooster ontvang je, als je bent ingeschreven, ook op Osiris, tab Agenda, ongeveer één week van tevoren. Dit is altijd het leidende rooster. (Snap je het nog?)
4. Extra tijd nodig? Regel het vóór de toets
Ja, de HU biedt extra voorzieningen aan studenten die dat nodig hebben. Maar dat moet je wel op tijd hebben geregeld. Ga hiervoor naar de studentendecaan. Als je dyslectisch bent, kun je extra tijd aanvragen (33 procent extra). Bij een visuele beperking kun je gebruikmaken van voorleessoftware of een loep. Er zijn zelfs opties om in een aparte ruimte te zitten, mocht je dat nodig hebben, bijvoorbeeld vanwege autisme.
5. Identiteitskaart en collegekaart
Neem naar het tentamen iets mee om jezelf te identificeren. Dat mag een Europese identiteitskaart zijn, een paspoort, een vreemdelingendocument of een rijbewijs. Alleen een foto van je legitimatiebewijs wordt niet geaccepteerd.
Ook moet je jouw digitale collegekaart kunnen tonen, ‘maar dat is alleen om je studentnummer en naam te kunnen laten zien’, zegt Berna. Als je je studentnummer uit je hoofd weet, is dat ook goed. Het is om te checken of je op de lijst staat.
6. Check het lokaal de dag ervoor
De locatie van jouw tentamen kan een dag vooraf nog veranderen – omdat er iets geschoven moet worden in de toetsplanning-, en dat gebeurt dan alleen in OSIRIS, aldus Berna. ‘Je krijgt hier geen melding van, dus check het voor de zekerheid nog even!’ Zowel in MijnRooster als OSIRIS staat het tentamen in je agenda, maar – zoals eerder gezegd – OSIRIS is leidend.
7. Opgeladen laptop
Bij de zogenaamde BYOD-toetsen neem je je eigen laptop mee (BYOD staat voor Bring Your Own Device). Zorg dat je laptop is opgeladen én neem een oplader mee. Vooraf moet je trouwens ook een ‘laptopcheck’ doen, om opstartproblemen bij de start van je toets te voorkomen. Lees hier alles wat je nog meer moet weten over de BYOD-toetsen.
8. Eten en drinken
Je mag tijdens de toets niet eten (in sommige gevallen zijn uitzonderingen mogelijk). Drinken mag, maar alleen water in een doorzichtig flesje is toegestaan. Geen blikje energy drink dus. En een flesje water met een volgeschreven etiket kun je ook thuislaten.
9. Naar de wc
Pas als je tentamen langer dan twee uur duurt, mag je – onder begeleiding van een surveillant – naar de wc. ‘Zonder die regel wordt het te rumoerig’, legt Berna uit. Maar mocht je bijvoorbeeld last hebben van darm- of blaasproblemen, dan kun je dat vooraf aangeven, via je decaan, bij de examencommissie. Dan mag je natuurlijk wel wanneer je zelf wilt. Voor de rest geldt dus: geen grote bak koffie drinken voor je tentamen…
10. Kom op tijd
Je mag een half uur voor aanvang het lokaal in, en als de toets begonnen is kom je niet meer binnen. Dat is een strikte regel: ben je één minuut later, dan heb je dus pech. Kom je met het openbaar vervoer? Neem dan voor de zekerheid twee, drie of zestien bussen eerder.
Via deze link vind je alle toets-stappen op een rij: Routekaart toetsen | HU Wegwijs.