Nieuws

Terpstra wil vertrouwen herstellen

Doekle Terpstra wil zo spoedig mogelijk een nieuw college van bestuur hebben samengesteld voor de Hogeschool Inholland. Ook de raad van toezicht zal hij op de schop nemen.

Zijn salaris zal exact hetzelfde zijn als bij de HBO-raad: 150 duizend euro per jaar. ‘Hij krijgt geen auto, geen televisie in de auto en ook geen chauffeur erbij’, onderstreept zijn woordvoerder.

Terpstra wil bij Inholland zo snel mogelijk de kwaliteit van het onderwijs verbeteren en het vertrouwen herstellen. De afspraak is dat hij hooguit één jaar blijft en dan weer opstapt.

De andere twee bestuursleden van Inholland zullen vertrekken. Daarover spreken zij nu in het bijzijn van advocaten met de raad van toezicht. Pas geleden had de raad van toezicht nog een brief aan de medewerkers gestuurd waarin het volle vertrouwen in de huidige bestuursleden werd uitgesproken.

De raad van toezicht van Inholland wil ook zijn eigen functioneren tegen het licht houden. Een extern bureau zal advies uitbrengen over het ‘gewenste profiel’ van de raad. In de loop van 2011 zullen de adviezen worden opgevolgd.

Inholland belandde in een bestuurscrisis toen bleek dat bij de opleiding media & entertainment management te gemakkelijk diploma’s waren verstrekt. Vorige maand stapte Geert Dales op als bestuursvoorzitter vanwege ‘een verschil van inzicht over de bestuursstijl’ met zijn medebestuurders. Momenteel doet de onderwijsinspectie onderzoek naar declaraties en financiële onregelmatigheden bij Inholland.

Staatssecretaris Zijlstra vindt de overstap goed nieuws: ‘Ik vertrouw erop dat Terpstra snel orde op zaken stelt, want Inholland is te lang negatief in het nieuws geweest. Het onderwijs moet weer centraal staan. De studenten en docenten van Inholland verdienen een goede leiding, zonder allerlei gedoe.’