Interview

Terwijl wij thuis zitten, werken de schoonmakers door

Foto: Kees Rutten

Bayram maakt schoon op Padualaan 101. Wie denkt dat hij nu thuis zit, heeft het mis. Hij fietst nog steeds vijf dagen per week naar de HU.

‘De lokalen leeghalen, tafels en stoelen eruit en de vloer in de boenwas zetten, dat moeten we doen. Alle schoonmakers werken door in deze tijd. Alleen de werktijden zijn veranderd. Normaal gesproken begin ik om 5 uur, maar nu mag ik twee uur langer slapen. Om 13:00 uur fiets ik weer naar huis.

‘Elk lokaal krijgt twee lagen. Het duurt een half uur tot het droogt, dus dan drinken we koffie. De automaat staat nog aan, gelukkig. Maar ik mis de studenten en ik mis jullie. Het is een saaie boel hier. We doen het rustig aan, want het gebouw loopt in september pas weer vol. Althans, dat denk ik.’

Bayram is blij dat hij niet thuis hoeft te blijven. ‘Mijn vrouw moet nu onze drie kinderen lesgeven. Ze is geen juf, gek wordt ze ervan. Wat mijn kinderen ervan vinden om thuis te zitten? Nou, saai, leuk, zeg jij het maar.’