Achtergrond

Testen op de HU zodat je meer fysiek onderwijs kunt volgen. Doen of niet?

Coronatest

Politieke partijen GroenLinks en D66 willen met een motie sneltesten in het hele mbo, hbo en wo mogelijk maken. Ze verwachten dat op die manier de onderwijsinstellingen meer fysieke lessen kunnen geven. Maar de grote vraag is: Hoe staan studenten hier tegenover?

Chiel is voor: ‘Ik zie hoeveel studenten aan online onderwijs onderuit gaan’

Chiel Boot wil docent natuurkunde worden en ziet heil in het testen zodat er meer fysiek onderwijs gegeven kan worden. ‘Ik ben zelf een actieve student en heb in het bestuur van Educa gezeten. Ik zie hoeveel studenten er onderuit gaan. Mensen krijgen depressieve klachten, blijven binnen en verliezen contact met de buitenwereld. Ik vind dat moeilijk om te zien en word er heel sip van.’
Boot is zelf al twee maanden niet meer ’thuisthuis’ geweest. Maar hij ziet wel vrienden en dat zorgt ervoor dat hij ‘mentaal in het goede hokje zit.’

Vaak testen zodat hij op de HU onderwijs kan krijgen, vindt hij geen probleem. Ook niet als hij dan corona blijkt te hebben. ‘Ik zou juist blij zijn als ik het daar te horen krijg. Ik loop stage op middelbare scholen en ik wil het niet aan mijn oudere collega’s doorgeven.’

Bovendien vindt Boot de kwaliteit van online onderwijs echt onderdoen voor fysiek onderwijs. ‘De stof komt minder over, het is moeilijker mij te concentreren en ik ben niet meteen in de leermodus. Op de HU heb ik dat vaker wel. Het lijkt mij gek om naast elkaar in het lokaal te zitten. Die anderhalve meter zit er wel ingebrand. Maar ik zou mij prima veilig voelen aangezien iedereen is getest. Tijdens stage zitten er soms 350 scholieren in de aula. Ik weet wel waar ik mij veiliger zou voelen.’

Chiel Boot

Isabelle is voor: ‘Bang dat ik anders geen herinneringen kan maken’

Isabelle Welling is ook voor het testen. De studente Journalistiek is vooral bang dat haar jaren aan mooie herinneringen ontnomen worden als ze niet naar de HU kan. ‘Je hoort van oud-studenten dat ze zo’n mooie ervaring hebben gehad op school. Ik ben bang dat ik dat niet meer krijg. Sneltesten lijken mij een uitkomst. Ik zie mijn medestudenten weer en kan dan herinneringen maken.’

Nu ziet ze de andere studenten amper. ‘Ik ben tweedejaars en als we niet snel vaker naar de HU mogen komen, heb ik straks anderhalf jaar online les gehad. Ik ben bang dat ik straks veel heb gemist en dat ik achterstand heb bij radio en tv. We lopen volgens mij echt achter.’

Testen zou een uitkomst zijn voor Welling, die allergisch is voor fijnstof en daardoor chronisch verkouden is. ‘Als ik corona blijk te hebben, dan is dat maar zo en blijf ik thuis. Maar het liefste zou ik naar De Uithof gaan. Ik merk om mij heen dat mensen er steeds vaker doorheen zitten.
Het lijkt mij wel raar om naast iemand te zitten in het lokaal. Zoiets kun je je bijna niet meer voorstellen. Soms als je een film of serie zit te kijken en mensen dicht bij elkaar ziet zitten, dan voelt dat heel gek. Maar als iedereen in het lokaal negatief getest is, komt het wel goed.’

Maartje Hulzinga is tegen: ‘Liever de testen bewaren voor kwetsbaren’

Van studente Communicatie en Multimedia Design Maartje Hulzinga hoeft de sneltest er niet per se te komen. Ja, ze zou graag meer fysiek onderwijs willen, maar niet ten koste van alles. ‘Ik zie liever dat de testen gebruikt worden voor kwetsbare groepen in plaats van studenten. Die hebben voor mij gewoon geen prioriteit.’

Het thuis studeren gaat Hulzinga goed af. ‘Ik ben gedisciplineerd en kan zelf mijn dag indelen. De kwaliteit van het onderwijs vind ik wel minder. Bij ons is het belangrijk om feedback te vragen, te brainstormen en te discussiëren, en dat gaat gewoon niet zo goed. Ik heb nog leuk contact met mijn studiegenoten, wat dat betreft heb ik niet het idee dat ik iets mis.’

Stel dat de testen er toch komen, zou ze dan mee doen of toch liever thuis blijven? ‘In elk geval zou ik niet elke dag laten testen, maar misschien één of twee keer in de week. Je loopt ook risico om besmet te raken als je naar De Uithof moet met het ov. Als ik besmet raak, kan ik niet werken. Het lijkt mij wel heel gek om naast iemand te zitten bij hoorcollege. Als ik nu bij mijn ouders op bezoek ben, is het al ongemakkelijk: wel goed afstand bewaren of niet. En dat zijn je ouders! Hoe zou dat dan gaan met andere studenten?’

Maartje Hulzinga

Zoë Groot is tegen: ‘Thuis studeren is voor mij juist een uitkomst’

Zoë Groot studeert Integrale Veiligheidskunde en woont in Heerhugowaard. Voor haar hoeft dat testen niet, want online les krijgen bevalt haar goed. ‘Het scheelt mij vier uur aan reistijd. En ik vraag mij af: welke test krijg je dan eigenlijk? Een blaastest is prima maar elke keer in je neus en keel…ik hoef niet steeds een stokje in mijn hersenen.’

De lesstof ligt Groot wel goed, ze kan makkelijk bijblijven. Omdat ze alleen op de vrijdag naar Utrecht komt en haar studiegenoten ziet, komt de aansluiting met elkaar langzaam op gang. ‘Vaak zijn er ook nog mensen afwezig omdat ze verkouden zijn. Daardoor heb ik nog niet echt een hechte klas en daar had ik wel op gehoopt. Als ik inderdaad zou moeten testen om naar school te kunnen, zou ik het doen.’

‘Thuiswerken is voor mij wel luxe’, zegt de eerstejaars. Maar om met de hele klas samen les te volgen, lijkt Groot ook gezellig. ‘We zitten nu in deelklassen en ik heb de helft van mijn klas nog nooit gezien. Als we met dertig man bij elkaar zitten, lijkt mij dat een stuk leuker! Ook al is het vast even wennen.’

Zoë Groot

Video: Kijken studenten een beetje naar elkaar om in coronatijd?