Nieuws

TivoliVredenburg opent deuren, even

Woensdagmiddag werd muziekcentrum TivoliVredenburg opgeleverd. Pas in juni 2014 gaan de deuren echt open.

Gemeentemedewerkers, architecten en journalisten zijn even welkom in TivoliVredenburg. Het nieuwe muziekcentrum naast het station is opgeleverd, wat betekent dat alle zalen zo goed als af zijn en dat nu de inrichting aan de beurt is.

Trots en zenuwen
Een beetje trots en een beetje zenuwachtig ontvangen de wethouder en de architecten de pers. Het pand zou helemaal opgeleverd worden, maar stiekem is het nog niet helemaal af. De barren en toiletten ontbreken, overal lopen werkmannen rond, maar het einde lijkt in zicht. En dat mag onderhand ook wel, want de bouw van het ‘muziekpaleis’ heeft langer geduurd dan gepland en is een stuk duurder uitgevallen.

In 2007 werd het oude Vredenburg gesloten om een moderner en groter muziekcentrum te bouwen. De oude Symfoniezaal waar 1500 mensen in kunnen is opgeknapt en behouden gebleven en er zijn vier nieuwe zalen bijgekomen. Een popzaal waar 2100 mensen in passen die Tivoli op de Oudegracht moet vervangen en een kleinere kamermuziekzaal, jazz-zaal en een crossoverzaal.

Er is door verschillende architecten aan het pand gewerkt, onder wie Herman Hertzberger, die ook het originele Vredenburg, dat in 1979 open ging, ontwierp.

Verdwaalde bezoekers
Op een vraag van een journalist of er nog wat aan de bewegwijzering gedaan wordt, omdat hij in de oude Vredenburg altijd de weg kwijtraakte, antwoordt Hertzberger: ‘De mensen die verdwaald zijn, hebben we tijdens de bouw weer teruggevonden. Er zitten waarschijnlijk geen lijken meer in de kast. Overigens zullen mensen blijven verdwalen, want een gebouw waar iedereen z'n weg kan vinden, is wat mij betreft niet beter dan een gebouw waar je kan verdwalen. Het hoort er ook een beetje bij.’

Na het oplevermomentje gaan de deuren van TivoliVredenburg weer dicht. In juni 2014 wordt het gebouw officieel geopend.