Oud-student

‘Topsport is tijdig, van een opleiding heb je de rest van je leven profijt’

Niels de Ruiter - foto: Kees Rutten

De tweede aflevering: Niels de Ruiter, bijnaam The Excellent Dude, begon in 2002 aan Management, Economie en Recht en is nu manager bij vastgoedbedrijf VvE Metea. Daarnaast geeft hij soms commentaar bij dartswedstrijden op RTL 7.

‘Ik was de eerste darter in Nederland met een topsportstatus op het hbo. Nog steeds nemen weinig mensen darten serieus als topsport. Toen ik in mijn eerste jaar een aanvraag indiende, werd ik dan ook vreemd aangekeken. Ik moest zelf een programma opstellen. Gelukkig werd m’n aanvraag geaccepteerd. Toen werd er van alles mogelijk: ik hoefde niet bij alle colleges aanwezig te zijn, kon tentamens verplaatsen, kreeg vrijstelling van projecten en kon opdrachten later inleveren.

Met de grote mannen meedoen

Ik was veel op reis voor het darten. Dan vertrok ik op vrijdagochtend en kwam ik maandagavond pas weer thuis. Dinsdagochtend was het lastig mijn open ogen te houden in de collegezaal. Voor een EK of WK was ik wel tien dagen achter elkaar weg. Die kampioenschappen worden natuurlijk niet in schoolvakanties gepland. Mijn meest bijzondere reis was het WK in Perth, Australië, in 2005. Ik was piepjong en speelde met Raymond van Barneveld. Heel indrukwekkend. Tussen de wedstrijden door hing ik het liefst de toerist uit, al moest ik soms ook de studieboeken induiken.

Toen ik 16 was, begon ik met darten. Ik zat thuis op de bank en zag een wedstrijd met Barney op tv. Hé, dacht ik, dat darten ziet er best leuk uit. Ik kocht een dartboard en pijltjes en begon wat te oefenen op mijn kamer. Puur voor de lol. Al snel merkte ik: dit gaat me goed af. Tijdens een toernooi in een café in Nieuwegein mocht ik meedoen met de grote mannen. Toen is het gaan rollen.

Altijd bezig, nooit gestrest

In 2005 werd ik Nederlands ranking-kampioen en in 2007 stond ik in de halve finale op het Lakeside World Championship.Die prestaties haalde ik tijdens mijn studietijd. Ik volgde een mhbo-traject: eerst drie jaar mbo op het Abstede College, daarna drie jaar hbo op de HU. Althans, dat was het plan. Door het darten deed ik uiteindelijk zes jaar over mijn hbo.

Ik heb nooit zo goed geweten wat ik wilde worden, dus koos ik voor een zo breed mogelijke opleiding: Management, Economie en Recht. Breder kan bijna niet. Het mbo ging me gemakkelijk af, op het hbo was de stof een stuk complexer. Ik was een gemiddelde student. Veel aandacht ging naar het darten. Ik speelde elk weekend en doordeweeks trainde ik elke dag minimaal een uur. Dat ging wel ten koste van mijn privéleven. Ik was jong, hield van feestjes en uitgaan, maar moest iedere zaterdag- en zondagochtend weer vroeg op. Al heb ik ook heus wel eens brak op een toernooi gestaan. Je bent een student of niet.

Ik was altijd bezig, maar nooit gestrest. Het scheelt dat darten een gezellige, laagdrempelige sport is. Je speelt in een café, waar je vrienden ook te vinden zijn. Studiegenoten kwamen graag kijken. Drankje erbij, muziek op de achtergrond, kletsen. Dat past wel bij het studentenleven. 

Doorgaan met darten of niet?

Op een gegeven moment kwam ik voor de keuze te staan: ga ik volledig voor het darten of niet? Helaas kreeg ik steeds meer blessures. De jongens om me heen, zoals Michael van Gerwen, werden beter, terwijl ik op hetzelfde niveau bleef. Bovendien wilde ik ook tijd besteden aan andere zaken. M’n studie, stage, vriendin, vrienden. En wat als ik door zou gaan met darten, maar het twee jaar later niet meer zo goed zou doen? Dan had ik niets om op terug te vallen. Ik verdiende een aardig zakcentje met darten, maar ook weer niet zoveel dat ik er mijn werk van kon maken. Uiteindelijk besloot ik te stoppen met darten op internationaal niveau.  

Na mijn studie kreeg ik een baan aangeboden bij VvE Metea, een vastgoedbedrijf. Ik had daar stage gelopen en dat was een groot succes. Tijdens mijn stage ging het bedrijf fuseren. Aan mij de taak om een overgangsregeling te ontwerpen en een adviesrapport te schrijven over het harmoniseren van de arbeidsvoorwaarden. Het advies werd overgenomen en er werd een handboek van gemaakt. Dat we vandaag de dag nog steeds gebruiken.

Na twee jaar belde de Nederlandse Darts Bond (NDB) op. “Niels, we weten dat je niet meer dart, maar we hebben nog een leuke functie voor je.” Zo kon ik alsnog van mijn hobby mijn werk maken. Ik werd verantwoordelijk voor de technische zaken rondom toernooien en competities. Ook reisde ik als teammanager mee met het Nederlands team. Anderhalf jaar later werd ik directeur. Na zeven jaar hoorde ik dat er een vacature vrijkwam bij mijn voormalige werkgever VvE Metea. Zo is de cirkel weer rond.

In alle functies die ik tot nu toe gehad heb, kwam mijn studie terug. Als het gaat om basisboekhouding en financiële administratie, maar ook op het gebied van leidinggeven. Mijn opleiding was praktijkgericht. De vakken waren divers, de sfeer goed en je kreeg veel vrijheid. Docenten behandelden ons als volwassenen. De Uithof vond ik een levendige en open plek. Een maatschappij op zich.

Lucratieve bijbaan

Ik heb geen moment spijt gehad dat ik gestopt ben met darten op hoog niveau. Tuurlijk, het was leuk geweest als ik nog verder was gekomen, maar een opleiding is ook veel waard. Topsport is vaak tijdig. Een studie niet. Daar heb je de rest van je leven profijt van. Darten was een leuke hobby en geen verkeerde bijbaan voor een student. Nu gaat er meer geld in om, maar ik mag niet klagen. Ik had een goede sponsor en won flink wat prijzengeld. Eén keer kwam ik thuis met elfduizend pond. Mijn vriendin en ik waren al van plan om te gaan samenwonen, dus daarmee konden we mooi ons interieur financieren.

Wat ik wel jammer vind: ik ben nooit op kamers gegaan. Ik woonde bij mijn moeder, kreeg het druk met darten en ging daarna meteen samenwonen. Als ik vrienden hoor over hun tijd op kamers, kan ik niet meepraten. Ach, je kunt niet alles hebben. Ik heb een leuk leven en geniet van mijn gezin. En van een goed potje darten op zijn tijd.’