Uittips

UIT-tips! Kleur de stad en De botanische revolutie

Iedere 14 dagen selecteert de Uitagenda Utrecht de beste uitgaanstips voor studenten. Deze week: magische projecties in de Utrechtse binnenstad en de noodzaak van kunst en tuinieren.

Tip 1: Lichtprojecties: Kleur de stad

Waar:

  • De Utrechter – Vredenburg 40
  • Lichte Gaard – Lijnmarkt 16
  • Stadhuis – Stadhuisbrug 1
  • Winkel van Sinkel – Oudegracht 158
  • WV44 – Wittevrouwenstraat 44
  • De Schoenmaker – Steenweg 58

Wanneer: Maandag 22 november 2021 – vrijdag 24 december 2021

Van 22 november tot en met 24 december staan 6 gevels in het centrum van Utrecht in het licht door middel van projecties. Op de 6 locaties kun je de ruim 200 ingezonden kunstwerken van alle kunstenaars in de leeftijd van 2-74 jaar bewonderen. Zie de site voor meer informatie.

Centraal Museum Utrecht, Gert Jan van Rooij

Tip 2: De Botanische Revolutie

Wanneer: 11 sep 2021 t/m 9 jan 2022

Waar: Centraal Museum, Utrecht.

De botanische revolutie, over de noodzaak van kunst en tuinieren vertelt het verhaal van de tuin als vruchtbare inspiratiebron voor kunstenaars. Door de eeuwen heen hebben kunstenaars, schrijvers, dichters en denkers de tuin telkens op een andere manier beschreven, weergegeven en vormgegeven. Gerrit Komrij – aan wiens Huizinga-lezing uit 1990 de titel is ontleend – beschrijft hoe het beeld van de tuin lange tijd nauw verweven is geweest met mentaliteitsontwikkelingen en controverses tussen ideeën werelden. Ook in hedendaagse kunst is de tuin een rijke bron van inspiratie. Het is geen romantisch verlangen dat centraal staat, maar de roep om een nieuw bewustzijn van onze relatie met de aarde. Wat voor actuele reflecties bieden kunstenaars op het paradijs, de volkstuin, botanie en klimaatverandering? Verrassende klassieke en moderne voorbeelden tonen de diepe wortels van de thema’s uit de tentoonstelling.