UIT2014 spectaculair van start

1100 nieuwe HU-studenten maken de komende vier dagen kennis met Utrecht. Collegevoorzitter Geri Bonhof sprak ze maandagochtend toe.

In een afgeladen tent op het terrein van het University College Utrecht komen maandagochtend 3500 eerstejaars bij elkaar voor de spectaculaire opening van de UIT2014. Ze krijgen een spectaculaire show met muziek, dans en vuur voorgeschoteld en worden toegesproken door de locoburgemeester en de voorvrouwen de van Hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht. 
 
Het is kwart voor tien in de ochtend en de zon schijnt op het University College terrein. Honderden nieuwe studenten, sommigen al gekleed in rode UIT-shirts, proberen hun fiets te stallen voordat ze aansluiten in een ellenlange rij. Ze moeten een polsbandje halen waarmee ze de komende vier dagen toegang krijgen tot alle activiteiten en dus ook de opening die om 10:00 uur begint, maar dat redden ze nooit. 
 
Door een nieuw bandjessysteem loopt de start van de UIT2014 wat vertraging op, maar dat mag de pret niet drukken. Rondom de tent waar straks de opening is, staan honderden studenten een beetje te wachten tot het feest van start gaat. In het begin zijn ze nog wat eenzaam en timide, maar hoe langer het duurt hoe duidelijker het wordt dat ze elkaar staan te checken. Ondanks de zonnebrillen is het duidelijk: ze gaan niet alleen de stad maar ook elkaar de komende dagen heel goed leren kennen. 
 
Wereldreis
Wanneer de rij voor de bandjes is opgelost, begint de opening. In een strakke productie met video, muziek en performance op het podium worden de duizenden studenten meegenomen naar Amerika waar een zangeres zingt terwijl op de achtergrond cheerleaders in het rond vliegen. Naar Azië waar op het podium live een vechtspelletje wordt gespeeld. Naar Afrika waar op percussie gedanst wordt met vuur en uiteindelijk Utrecht, de stad waar het de komende dagen allemaal om gaat. 
 
Drie Utrechtse kopstukken mogen de nieuwbakken studenten toespreken. Het zijn locoburgemeester Jeroen Kreijkamp (burgemeester Jan van Zanen is op vakantie), College van Bestuur (CvB) voorzitter van de UU Marjan Oudeman en HU CvB-voorzitter Geri Bonhof. Alle gasten worden toegezongen door de presentatoren, Geri Bonhof op ‘Halleluja’ van Leonard Cohen. Het past precies.
 
Ga bij een vereniging!
Bonhof feliciteert alle studenten, maar natuurlijk ook de 1100 HU’ers die meedoen aan de UIT, met het kiezen voor Utrecht, de leukste studentenstad van Nederland. Ze wenst hen veel plezier met het leren kennen van de medestudenten, de stad en de kroegen. Ook raadt ze de studenten vooral aan om zich aan te sluiten bij een vereniging. Of het nou studie-, studenten-, of sport is, ze heeft daar zelf veel aan gehad en wenst dat iedereen toe. 
 
Nadat de kopstukken met elkaar de grote ‘Ik Hou van Utrecht’-quiz spelen is het tijd voor het doorlopen van het programma. De komende dagen is er in de hele stad van alles te doen en Trajectum zal erbij zijn. Maandagmiddag zullen de studenten met een Hop on Hop UIT-tour langs de hoogtepunten van de stad worden gereden en gevaren en tussen 16:00 en 17:00 uur presenteren alle verenigingen zich tijdens de straatparade. 
 
De UIT duurt nog tot vrijdag. Wat er wanneer te doen is, vind je in het blokkenschema
 
 
Reageer!
Deel via...