Nieuws

Uitgemolken door je huisbaas? Kom in actie!

Veel te hoge huren, achterstallig onderhoud en intimidatie. De praktijken van zogenoemde huisjesmelkers zijn veel uitwonende studenten een doorn in het oog. Zij kunnen hun huurbaas opgeven voor de oneervolle titel ‘Huisjesmelker van het Jaar’.

De verkiezing wordt jaarlijks uitgeroepen door ROOD, de jongerenafdeling van de SP. ‘In Nederland is nog steeds sprake van woningnood. Huisjesmelkers maken daar gretig gebruik van door bijvoorbeeld te veel huur te vragen en slecht onderhoud te plegen.’

Het kwam een aantal keer voor dat een Utrechtse huisbaas de twijfelachtige eer van ‘Huisjesmelker van het Jaar’ toegewezen kreeg. In 2015 was dat de beruchte huisbaas Marcel van Hooijdonk. Hij verhuurt woningen in onder meer Utrecht, Amsterdam en Nieuwegein. ‘Van Hooijdonk bracht onder andere zijn huurders in levensgevaar door veiligheidseisen aan zijn laars te lappen’, stelde ROOD destijds.

Van Hooijdonk lag meerdere malen in de clinch met de gemeente Utrecht, over het illegaal verhuren van panden en het intimideren van verhuurders. Hij kreeg boetes van in totaal 75.000 euro opgelegd. In december vorig jaar bepaalde de rechter dat die boetes terecht waren.

Een andere beruchte Utrechtse huisjesmelker is Betty Chang. Zij werd in 2011 en 2006 uitgeroepen tot ‘Huisjesmelker van het Jaar’. Ze zou te hoge huren vragen voor haar woningen in Utrecht en Maarssen en de huurders klaagden over achterstallig onderhoud. Ook zij kreeg vorig jaar van de gemeente hoge boetes opgelegd van in totaal ruim 50.000 euro.

Op de website van ROOD kun je jouw huisbaas nomineren voor de verkiezing ‘Huisjesmelker van het Jaar’. Heb je zelf weleens problemen gehad met jouw huisbaas in Utrecht en wil je daarover vertellen? Mail ons dan op trajectum@hu.nl.